Najzanimljiviji sajt Balkana


krompir baterija
Gotovo da zvuči neverovatano ali je tačno! Istraživači su otkrili da skuvan krompir od 8 minuta može stvoriti bateriju koja proizvodi 10 puta više snage od sirovog.! Haim Rabinowitch, profesor naučne agrikulture,kao i njegov tim otkrili su....


da korištenjem jedinica napravljenih od kriške najobičnijeg krompira koja se nalazi između bakrene katode i cinkove anode spojene žicom, mogu osvetljavati sobu sa LED svetlima čak do 40 dana.!


Ovako "spremljen" krompir  bi mogao pružati električnu energiju za ličnu elektroniku za desetinu troška obične AA baterije. Zamislite samo sve mogućnosti i prilike koje bi s ovom otkrićem imali ljudi u nerazvijenim zemljama sveta.!

"Krompiri su izabrani zbog mogućnosti njihovog rasta gotovo svuda, uključujući tropsku i subtropsku klimu,” izjavio je Rabinowitch za "Naučnu  i razvojnu mrežu"

Naravno, da se razumemo, sam krompir nije izvor energije, on pomaže sprovesti elektricitet djelujući kao most između sva metala, omogućavajući elektronima da se slobodno kreću preko žice, stvarajući elektricitet.

Dok kuvanje krompira pomaže omekšanju njegove strukture kako bi elektroni mogli slobodnije teći, stvarajući tako više električnog izlaza. Istraživači su takođe otkrili da rezanjem krompira u 4 ili 5 krišaka postaje efekat postaje jo delotvorniji

Dok se "oprema za krompir bateriju" sadrži u dvije metalne elektrode i "kleme" koje se jednostavno spoje. Određeni delovi, kao što je cinkova katoda, mogu biti jeftino zamijenjeni. "Kleme" koje prenose energiju preko žica su spojene na elektrode, a s druge strane na pozitivni i negativni ulaz na sijalici

Za sada nijedan  investitor ili neprofitna organizacija nisu trenutno zainteresovani za komercijalizaciju i širenje nove "kropir baterije" tj ovog čudnog prototipa.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1