Najzanimljiviji sajt Balkana


Na Marsu su otkrivene kuglice oksid gvožđa,naučnici veruju da su ih možda su stvorili mikrobi?!Što bi bacilo jedno novo svetlo na crvenu planetu,Mars odnsono to bi pokazalo da je na crvenoj planeti nekada davno milionima godina unazad postojao život...

Kada je pre osam godina sleteo na Mars,rover NASA "Opportunity" on je na površini ove planeta otkrio mnogo kuglica hematita među stenjem,koje su naučnici nazvali "borovnice".


Prvo se mislilo da su one dokaz o postojanju tečne vode na Marsu, ali njihovo postojanja možda ide u prilog nečem još važnijem.Naučnici Univerziteta Zapadna Australija i Univerziteta Nebraska otkrili su da slične kuglice,kada se pojave na Zemlji,formiraju mikrobi.

Ukoliko su one na Marsu sličnog sastava,to bi pokazalo da je na četvrtoj planeti od Sunca nekada pre više miliona godina postojao život.

Na Zemlji, ove kuglice se mogu naći na plažama i u pustinjama, a sastoje se od tvrde ljušture oksid gvožđa koja okružuje mekšu, peskovitu unutrašnjost. Uzorci slični ovima na Marsu pronađeni su u američkoj državi Juti, blizu reke Kolorado, različitih veličina – od klikera do đuleta.

Istraživači ističu da su “borovnice” idealna meta za novi rover NASA-e, “Kjuriositi”, koji je na Mars sleteo u avgustu.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1