Najzanimljiviji sajt Balkana


planeta nepoznata

Naučnici su otkrili još jednu jednu novu planetu "LHS 1140b" koja spada među malobrojna svemirska tela na kojima bi mogao da se razvije neki oblik života, ....

prenosi ovu zanimljivu vest časopis "Nautre"

"Nismo mogli da pronađemo bolje mesto u potrazi za dokazima postojanja života van Zemlje", rekao je o tom otkriću koautor studije Džejson Ditman iz Centra Harvard-Smitsonijan za astrofiziku u Kembridžu, SAD.

Ta neobična planeta, nazvana "LHS 1140b", u orbiti je jedne zvezde u sazvežđu Kita, udaljenom od Zemlje 40 svetlosnih godina, odnosno 378.400 milijardi kilometara.

Ta planeta nije prva "rođaka" Zemlje koju su astronomi otkrili, ali "ima mnogo prednosti", rekao je Havijer Bonfis koji priznaje da je "veoma uzbuđen" otkrićem.

Orbita te "egzoplanete" je u nastanjivoj zoni orbite oko zvezde, odnosno na "pravoj udaljenosti od nje, što bi omogućilo da na površini ima vode u tečnom obliku, što je neophodno za život", rekao je Ditman.

Ta planeta ima prečnik 1,4 puta veći od prečnika Zemlje i šest puta veću masu, a astronomi su zaključili da je stenovita, kao i Zemlja.

"Nadamo se da ima atmosferu", rekao je Havijer Bonfis, astronom Naučne opservatorije Univerziteta u Grenoblu.

Da bi eventualno našli život, naučnici traže planete slične Zemlji i februara ove godine su saopštili da su otkrili sedam takvih planeta, od koji je moguće da na površini tri ima vode u tečnom stanju.

Te planete kruže oko patuljaste zvezde nazvane "TRAPPIST-1", a novotkrivena planeta "LHS 1140b" ušla bi "u vrhu te tabele", objavili su naučnici.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1