Najzanimljiviji sajt Balkana

zivotinje2017
Naša planeta Zemlja još uvek nije dovoljno istražena po pitanju mnogih biljnih kao i životinjskih vrsta. Mnoge vrste životinja i biljaka čovečanstvo treba da otkrije ili tek otkriva....

U narednim slikama koje će te videti donosimo vam slike novootkrivih vrsta životinja i biljaka. Naučnici su objavili godišnju listu novopronađenih vrsti biljaka i životinja za 2017. godinu.

Hari Poter pauk (Eriovixia gryffindori)

Hari Poter pauk
Ovu novu vrstu nazivaju još i Grifindorski šešir je jako podseća na čuveni šešir iz filma o čarobnjaku. Pauk je inače pronađen u Indiji, a krije se u opalom i suvom lišću u kom može lako da se kamuflira.

Stonoga sa 414 nogu i četiri penisa (Illacme tobini)

Stonoga 414 nogu
Illacme tobini je vrsta stonoge koja je otkrivena u pećinama u Sekvoja nacionalnom parku u planinama Sijera Nevade u SAD. Ova stonoga ima 4 penisa, 200 otrovnih žlezdi i može da ima i do 414 nogu

Insekt koji liči na list (Eulophophyllum kirki)

insekt list
"Roze list" je pronađen u Malziji dok su istraživači tragali za tarantulama i zmijama. Vrsta je inače nazvana po fotografu Piteru Kirku, koji ga je uslikao, a uz pomoć svoje nesvakidašnje boje ova vrsta se lako uklapa u olistale predele. Mužjaci su zelene, a ženke roze boje.

Pacov svaštojed (Gracilimus radix)

Pacov svaštojed
Tzv. Gracilimus radix je otkriven u Indoneziji i hrani se i biljakama i životinjama.Pronađen je samo na Sulavesi ostrvu.

Mrav-zmaj (Pheidole drogon)

mrav zmaj
Naučnici su nakon što su otkrili novu vrstu mrava, zbog njegove velike kičme, bili inspirisani zmajem iz popularne serije, i tako mu dali ime "Mrav zmaj iz Igre prestola". Vrsta je otrkivena u kišnim šumama u Papua Novoj Gvneji.

Stonoga s otrovnim ugrizom (Scolopendra cataracta)

stonoga otrovni ugriz
Ova stonoga može da naarste 20 milimetra , kreće se i u vodi i po zemlji. Nazvana je Scolopendra cataracta ili vodopad stonoga, , a pronađena je u jugoistočnoj Aziji.

Đavolja orhideja (Telipogon diabolicus)

Djavolja orhideja
Telipogon diabolicus je otkrivena samo na jugu Kolumbije i smatra se veoma ugroženom vrstom. Naziv je dobila zbog reproduktivne strukture koja podseća na đavolju glavu.

Ćuro crv (Xenoturbella churro)

Ćuro crv
Ova vrsta je naziv dobila po poznatom kulinarskom specijalitetu, tzv. ćuritosu, inače španskom pecivu. Crv je otkriven na dubini od 3658 metara u Kalifornijskom zalivu.

Žbun koji krvari (Solanum ossicruentum)

zbun krvari
Ova biljka je žbun otkrivena je u Australiji i može d raste do dva metra visine sa plodovima koji krvare kad se preseku. Biljka inače pripada vrsti bobica.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1