Najzanimljiviji sajt Balkana
Dvorac Versaj ima jedno zanimanje koje je jako retko u svetu odnosno na dvorcima širom sveta - kraljevskog lovca na krtice.iako je ovo  zaista neobično mogli bi smo reći zanimanje iza njega se krije se velika odgovornost.Jer ako ne znate krtic...

e su veoma pametne i ukoliko se namnože u velikom broju, mogu uništiti veliko imanjeu ovom slučaju Versajki dvorac tj baštu za samo nekoliko nedelja.

Možda zvuči smešno, ali moj posao je ozbiljan.Radni zadatak mi je da sprečim da krtičnjaci unakaze najlepše vrtove u Evropi",izjavio je 36-godišnji Žerom Dormjon, nosilac ovog neobičnog zanimanja -lovac na krtice koje postoji u dvorcu Versaju već celih 330 godina.

"I danas nam velikodostojnici dolaze u posetu.Zamislite da vide krtičnjake!"Dormjon,koji je radio kao obični baštovan dok nije primetio upražnjeno mesto lovca na krtice,on sprečava da se one nasele ispod 800 hektara veličanstvene hortikulture.

"Poznat sam kao kralj lovaca na krtice zato što radim u Versajskoj palati.Možda više nema kralja,ali palata još ima krtica, i jako mnogo,to je dobro, jer dok imam njih imam i ja posao", rekao je Dormjon.

Za razliku od drugih evropskih imanja sa palatama,Versaj je pravi rasadnik krtica jer je u živoj seoskoj oblasti,iako je od Pariza udaljen svega 12 kilometara.U Versaju, veliki zemljani brežuljci obeležavaju podzemno kraljevstvo krtica, u kojem Dormjon postavlja starinske zamke sa metalnim zupcima.

"Podsećaju na giljotinu",rekao je lovac na krtice. Neko vreme koristio je otrov,ali se na kraju odlučio za zamku izmišljenu u 17. veku kao najefikasniju – i istorijski najznačajniju.Krtice su starije i od najstarijih kraljeva Francuske.

Prvi put su se dokopale Evrope pre oko 40 miliona godina i vekovima su bile pošast u kraljevskim vrtovima ne samo u Francuskoj.
Jedna jedina krtica može da napravi 30 krtičnjaka u jednom danu, što bi, pomnoženo sa nekoliko stotina, moglo da napravi stotine zemljanih brežuljaka  u roku od nekoliko nedelja.

Ni Dormjon ne potcenjuje svoju lovinu:"Krtice su izuzetno pametne. Zato većina baštovana ne može da ih uhvati.Jedna od najprepredenijih koju sam ikada sreo izbegavala je moje zamke tri meseca.Na kraju se ulenjila i ja sam je uhvatio."
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala