Najzanimljiviji sajt Balkana

macka

U Varšavi je jedan mačak spasio je petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen-monoksidom pošto su primetili da se ljubimac čudno ponaša i sklanja u predsoblje....Zbog njega su pozvali vatrogasce, koji su utvrdili da je koncentracija ugljen-monoksida, zvanog i „tihi ubica“, tolika da su za dvoje dece morali da se pobrinu lekari.

"Porodicu je zbunilo čudno ponašanje mačka. Hodao je nesigurno, ponašao se drugačije nego normalno i sklonio se u predsoblje što nije ranije radio. Zato su pozvali vatrogasce. Kada su došli izmerili su visoke koncentracije ugljen monoksida“, rekao je poljskoj televiziji TVN Varšava portparol prestoničke Vatrogasne straže Mihal Konopka.

Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, dvoje dece zbrinuli su sa lakšim simptomima trovanja ugljen-monoksidom lekari, a na svežem vazduhu brzo se oporavio i mačak.

Svake grejne sezone ugljen-monoksid, poznatiji kao „tihi ubica“ jer je bez boje i mirisa, odnese u Poljskoj nekoliko stotina života, a uprkos neprestanim apelima lokalnih vlasti, policije i Vatrogasne straže prošle godine samo u Mazovjeckom vojvodstvu u Kome je Varšava otrovalo se 200 Poljaka.

Varšavljani su, inače veliki ljubitelji mačaka i u poljskoj prestonici su pod zaštitom gradskih vlasti i ulične mačke lutalice, a Varšava je čak početkom ove godine obavila popis mačaka lutalica jer se jedan gradski odbornik zabrinuo da ih je naprasno sve manje, što se pokazalo kao netačno.

"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", istakla je portparolka Varšave Agnješka Klombo o brizi gradskih vlasti za 29.618 mačaka lutali
Izvor:Beta
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala