Najzanimljiviji sajt Balkana
Po ostrvu Kritu su pre 3,5 miliona godina hodali patuljasti mamuti zvani  Mammuthus creticus, ovi mamuti su bili visoki samo jedan metar visoki,veličine današnje bebe slona....

Ovakvu tvrdnju iznela je  grupa britanskih naučnika čija je studija objavljena u Analima britanskog Kraljevskog društva.

Patuljasti mamut ,Mammuthus creticus imao je težinu do 310 kilograma i kako predpostavljuju nije imao vuneni smeđi ogrtač poput nekih svojih većih rođaka ovo je izjavila vođa istraživanja Viktorija Heridž sa paleontološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Ona pretpostavlja da su ovi patuljasti mamuti ličili na današnje bebe slona, ali su bile zdepastije,i sa malo više zakrivljenim kljovama.
"U poređenju sa svojim izumrelim rođacima, koji su u predelu ramena bili visoki i do četiri metra,mamuti sa Krita su bili dosta sitniji"dodala je je Heridžova.

Ona je navela da je kritski mamut rani primer fenomena "ostrvskog dvarfizma" - kada u uslovima izolovanog okruženja životinje ostaju malog rasta.

Ovaj mali mamut najverovatnije potiče od mammuthusa meridionalisa ili mammuthusa rumanusa, dve najstarije vrste evropskih mamuta.Kritski mamut se očigledno adaptirao na toplu sredinu pa zato nije imao krzno.

"Na Krit su najranije stigli pre oko 3,5 miliona godina"izjavila je Heridžova,dodajući da osim kljova,postoji mali broj fosilnih dokaza o njihovom postojanju.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala