Najzanimljiviji sajt BalkanaArsia Mons nestali vulkan 1

Američki naučnici sa Univerziteta u Floridi otkrili su da je ogromni vulkan na Marsukoji nosi ime Arsia Mons, nestao u isto vreme kad je došlo i do istrebljenja dinosaurusa na Zemlji.!....I dok su dinosaurusi umirali na našoj planeti, ista sudbina je čekala i vulkan na jednoj od najbližih planeta - Marsu

Pre oko 50 miliona godina, na našoj planeti se dešavalo tzv. kreda-tercijer izumiranje, kada je došlo do istrebljenja dinosaurusa i mnogih drugih tadašnjih životinjskih vrsta.

Kao razlog za ovo, peto po redu poznato masovno izumiranje, se obično navodi udar velike komete na području poluostrva Jukatan u današnjem Meksiku.

Novo otkriće je došlo zajedno sa istraživanjem NASA o velikom vulkanu na Marsu nazvanim Arsia Mons. Da bi istražili vulkansku aktivnost tokom njegovog životnog veka, naučnici su ispitivali unutar nizije okruglog oblika koja se nalazi na vrhu samog vulkana.

Njihova studija je pronašla da je Arsia Mons izbacivao lavu na svakih tri miliona godina, a poslednji trag se smatra da je bio pre oko 50 miliona godina, što se poklapa sa kreda-tercijer izumiranjem dinosaurusa.

Arsia Mons nestali vulkan 2

Džejkob Ričardson, istraživač u Godard centru NASA-e u Merilendu u SAD, je najavio otkriće na jednoj naučnoj konferenciji u Teksasu.

Istraživači su detaljno ispitali sve slojeve lave na koje su naišli uz pomoć posebne tehnike i novog kompjuterskog programa koji je razvio doktor Ričardson sa svojim kolegama, piše brianski Daily Mail.

Do sada je bilo veoma teško precizno izmeriti kad je ovaj vulkan bio aktivan na Marsu.

Razumevanje onoga šta se dešavalao na Marsu, može da pomogne istraživačima da bolje razumeju kakve vrste minerala i ruda mogu da nađu u kori ove planete, kao i to da li postoji vulkanska opasnost koja možda može da ugrozi ljudske misije na Marsu u bliskoj budućnosti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala