Najzanimljiviji sajt Balkanakamena jaja
Na jugozapadu Kine u pravilnim se intervalima na oko 30 godina u unutrašnjosti jedne litice pojavljuje se kamenje koje izgleda kao kamena jaja. ....

Naučnici koji su proučavali ova "kamena jaja" - stene podeljeni su oko ovog misterioznog čudnog geološkog fenomena

Misteriozne kamene stene nalaze se na jednoj litici u pokrajini Guizhou na jugozapadu Kine. Postale su poznate zbog čudnih "kamenih jaja" koja se pojave skoro tačno nakon svakih 30 godina.!?

Sama stena- litica koja "proizvodi" "kamena jaja" je dugačka samo 20 metara i visoka 6 metara.

Ona iz svojih kamenih udubina "izbacuje" jaja te su zahvaljujući tom geološkom misterioznom fenomenu postale su svojevrsna legenda ali i turistička atrakcija u Kini.

Mnogi su seljani koji žive u blizini ove čudne stene uzimaju kamene jaja te ih nose kući verujući da će im doneti sreću . Na žalost geologa sačuvano je svega 70-ak jaja ostatak kamen jaja je ukraden ili uništen.

Naučnici koji su proučavaju ili još proučavaju ta kamena jaja ostali su podeljeni su oko ovog geološkog fenomena.!

 

Ipak, među geolozima zajedničko mišljenje, da su je nastanak pravilno oblikovanog kamenja unutar stene povezan s erozijom i različitom tvrdoćom stena i kamenja koje se od nje otkida.

Oblikovane su od uobičajenog tipa vapnenačke stene nastale još pre 500 miliona godina, u kambrijskom dobu. Stene brže "proizvode jaja" po kišnom vremenu, a gotovo savršeni okrugli oblik posledica je vode koja tekom kiša kamenje oblikuje u "jaje".

Geolozi pretpostavljaju da je potrebno 30-ak godina da se jajasto kamenje odlomi od stene. Inače, "jaja u stenama" mogu se naći širom sveta, tako da i ih ima na primer i u Koloradu, SAD.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala