Najzanimljiviji sajt Balkana

kamene kugle
Kada su zaposleni iz United Fruit Kompanije davne 1930. godine počeli krčiti zemljište za uzgajanje banana u Diquis dolini u Kostarici oni si naišli na veliki broj gotovo savršeno okruglih kamenih kugli.Pronalazili su kamene kugle od dva centimetra pa do ogromnih gotovo preko dva metra u promeru, najteža teži  više od 16 tona.!....


Sve ove kamene kugle su napravljene od Granodiorita.Reč je o granitnom materijalu visoke čvrstoće koji se nikad u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku

Najčudnije je bilo što je većina ovih kamenih kugli iz Kostarike gotovo savršeno okrugla( sferična) naročito veće kugle su tako glatke i okrugle.Dakle,neko je,u dalekoj prošlosti, upotrebljavao vrlo napredne alate i primenom nepoznate tehnologije obradio stotine kamenih kugli u Kostarici

Neki smatraju da je njihov tvorac bila drevna Diquis civilizacija, nekad ih zovu i Diquis kugle.Dosada ih je pronađeno oko 300 svršenih kugla.Veruje se da je ovo loptasto kamenje isklesano između 200-te godine pre nove ere i 1500-te godine posle nove ere( još pre španskih osvajanja)
kamene kugle
Jedina dostupna metoda za datiranje kamenja je stratigrafija,ali danas većina kugli više nije na svojim originalnim lokacijamaSavršeno okrugle kamene kugle prate i mitovi. Neki tvrde da su došle sa legendarnog Atlantide, pa sve do mitova o čarobnom napitku koji je mogao smekšati kamen i pretvoriti ga u savršenu kuglu.Tu je i teorija da je okruglo loptasto kamenje doneli vanzemaljci i da je to neka uspomena na njih.?!(mada od toliko tamo neke napredne civilizacije koja može putovati sa planete na planetu valjda očekujemo nešto više od obične kamene kugle)

“Mi zaista ne znamo kako su napravljene”, rekao je John Hoopes, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za kamene kugle sa Kostarike. “Ljudi koji su ih napravili nisu ostavili nikakve pisane tragove, a njihova civilizacija je nestala nedugo nakon španskog osvajanja.”

kamene kugle kostarika
Mnoge današnje  kamene kugle iz Kostarike su završile kao skupoceni ukras za mnogobrojne travnjake.Na primer, kugla izložena u muzeju glavnog grada Kostarike San Joseu, prikazuje uočljivu spiralu i druge uklesane linije

Astronom Edwin Quesada je analizom petroglifa uočio da postoji veza između crteža na površini kugle i zvezdanih konstelacija Pegasusa (krilatog konja) i Andromede (nebeska princeza). Upoređene su linije i tačke s površine kugle s lokacijama zvezda i linijama koje se vuku između njih. Rezultat??
kamena kugla
Dvadeset dve zvezdane konstelacije su formirale oblik koji se podudarao s petroglifom na kamenoj sferi! Spirala na petroglifu odgovara spirali koju stvara M31 Andromedina galaksija na noćnom nebu. S obzirom da je petroglif uklesan u kamenoj kugli očigledno je da se na njemu moglo pratiti kretanje zvezda noću, a s obzirom na rotaciju naše planete zemlje.

Ako se kamena kugla zarotira s leva na desno, a imajući zvezdu Severnjaču na dnu kugle, onda se može prikazati kretanje zvjezdanih konstelacija u pravcu istok-zapad!Dakle,kamena kugla nije bila samo astronomska karta već i praktični planetarijum.

Čudno,tajanstveno,i nedokučivo..kamene kugle iz Kostarike i dalje nam ostaju misteriozne.Ko ,kako, zbog čega su napravljene?Mnogo pitanja ,da li će čovečanstvo  ikada dobiti odgovor??

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala