Najzanimljiviji sajt Balkanamozak muški
Detalji zanimljive studije objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" U kojoj se kaže da su naučnici uspeli da naprave mape mreže neurona u mozgu po kojima se potvrdilo da su muški i ženski mozak su različiti....

Odnosno da je ženski mozak predodređen za društvene veštine i pamćenje, a muški za opažanje i koordinaciju

Oni su napravili crteže na osnovu 1.000 snimaka mozga kako bi dokazali ono što su mnogi još odavno zaključili, a to je da postoje velike razlike u neuronskim vezama u muškom i ženskom mozgu.

Ispostavilo se da kod žena postoji razgranata neuronska mreža u levoj i desnoj hemisferi mozga, dok su kod muškaraca veze između neurona pojačane u prednjem i zadnjem delu mozga.
ženski mozak
Ragini Verma sa Univerziteta Pensilvanije kaže da su naučnike najviše iznenadile razmere u kojima su njihova otkrića potvrdila uvrežena mišljenja, prema kojima je muški mozak predodređen za opažanje i koordinaciju pokreta, a ženski za socijalne veštine i pamćenje, zbog čega žene imaju bolje predispozicije za obavljanje više radnji istovremeno, tzv. multitasking.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da se u levoj strani mozga pretežno nalaze centri za logičko razmišljanje, a u desnoj za intuitivno razmišljanje.
“Ako zadatak zahteva i jedno i drugo, to bi značilo da je ženski mozak tako sazdan da omogućava njegovo uspešnije obavljanje”, kaže Verma. “Žene su bolje u intuitivnom razmišljanju. Žene su bolje u pamćenju stvari.

Kada govorite, žene se više emocionalno angažuju i više slušaju”, objašnjava ova naučnicaCrteži napravljeni na osnovu snimaka pokazuju da je jedini deo mozga u kome kod muškaraca postoji razgranatija povezanost između leve i desne strane jeste cerebelum, koji igra važnu ulogu u motorici. “Ako želite da naučite da skijate, morate da imate jak cerebelum”, kaže Verma.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala