Najzanimljiviji sajt Balkanakolac 106 godina

Naučnici iz Novog Zelanda su u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli jestivi "savršeno očuvan" kolač star 106 godina !....

 

Voćni kolač koji su umesili i ispekli vredni britanski poslastičari "Huntley and Palmers" pronađen je umotan u originalni papir i smešten u limenu kutiju, izjavili su naučnici iz Antarctic Heritage Trust iz Krajstčerča

"Pronalazak ovako savršeno očuvanog i više od 100 godina starog kolača bilo je veliko iznenađenje za nas", rekla je Lizi Mik.

Njene kolege veruju da je kolač, pronađen na polici u kolibi u Kejp Adareu pripadao ekipi legendarnog britanskog istraživača, kapetana Roberta Falkona Skota. On i njegova ekipa postali su prvi Britanci koji su stigli do Južnog pola.

Prvog novembra 1911. Skot se s petočlanom ekipom uputio iz Kejp Evansa (gde se nalazi koliba s ekspedicije Tera Nova) na putovanje dugo 2.900 kilometara s obale Antarktika do Južnog pola i nazad

Prešli su Birdmoreov lednik i 20. decembra stigli do početka Antarktičke visoravni, gde su postavili takozvano gornje ledničko skladište. Do Južnog pola su stigli 17. januara 1912., dakle, pre 105 godina i tako postali prva britanska ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Drvene kolibe bile su prve nastambe na Antarktiku i jedini su primerci preostali od prvih ljudi koji su stigli na neki kontinent.

Izgradila ih je 1899. ekspedicija Norvežanina Karstena Borčgrevinka, a kasnije su ih koristili i članovi Skotove ekspedicije.

"Iako kolač izgleda jestivo, čak i miriše, ostaće misterija kakvog je ukusa s obzirom na to da je neetično od konzervatora da probaju svoje pronalaske. Voćni kolač ćemo vratiti na policu na kojoj je pronađen, a nadam se da će ga videti i drugi posetioci koji stignu ovamo", izjavila je je Lizzie Meek za Newshub.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala