Najzanimljiviji sajt Balkana
U Sotheby u Njujorku ne prodaju ovih dana običan komad poslovnog papira tj. ugovora.Oni prodaju ugovor Ronalda Vejna - malo poznatog nekadašnjeg "trećeg partnera" Apple kompanije.Ugovor će biti ponudjen na aukciji 13 decembra i...

očekuje se da ugovor dostigne cenu od 150,000 dolara.

Po aukcijskoj kući Sotheby koje se poziva na nedavno objavljenu Džobsovu biografiju Voltera Ajzaksona,Ronald Vejn je bio ključni čovek u osnivanju kompanije današnjeg IT giganta Applea.

Wayne je prodao svoj deo Applea aprila 1976.godina za sumu od samo 800 dolara,ostavljajući tadašnju malu i nepoznatu kompaniju Stivu Džobsu i Stivu Voznijaku.Vejn je u to vreme imao mnogo finansijskih teškoća i on je olučio da  je vreme da napusti malu i nepoznatu u to vreme  firmu Apple.

Apple osnivač Stiv Dzobs je gledao na Vejna( koji sada ima 77 godina) kao na drugog oca.Radi se o tome da je Stiv Džobs angažovao Vejna kako bi ubedio Voznijaka da ozvaniče partnerstvo.

Vejn je tada imao 41 godinu,koji je sročio ugovor,bilo mu je ponuđeno( i dobio je) 10 posto nove kompanije nazvane Apple Computers,dok je 90 posto je podeljeno između Džobsa i Voznijaka.


Na osnovu trenutne tržišne vrednosti kompanije, Vejnov udeo bi iznosio danas oko 35 milijardi dolara.!! Vejn se upoznao sa Stivom Dzobsom na poslu dok su još radili za Atari.

U intervjuu za Bloomberg News,Vejn je opisao  Voznijaka i Džobsa kao "intelektualne gigante”,ali je isto tako rekao da je napravio pravu odluku odlazeći iz nekadašnjeg Applea.

On je opisao njih dvojicu kao "vihore" brze i spretne.Vejn je isto tako napisao i knjigu pod nazivom"Avanture Apple osnivača"

"Da sam ostao sa njima,ja bih završio najbogatiji čovek na groblju”,izjavio je Wayne Ronald medjima .

Wayne kaže "U proleće 1976, dok sam radio kao glavni crtač i razvojni inžinjer proizvoda za video igre, za Atari, našao sam mogućnosti da pomognem kolegi i prijatelju kroz neke sitne zamršenost kod formiranja malog biznisa".

Taj posao je,naravno sada, najveća IT kompanija na svetu meni počast što sam bio deo tog tima, i Vejn dodaje da nikada se nije pokajao što je prodao tako rano svoj deo vlasništva u Appleu za tako malo novca.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala