Najzanimljiviji sajt Balkana

Bočica krvi Vnistona Čerčila
Jednom davno Vinston Čerčil je rekao "Nemam ništa drugo da ponudim osim krvi, truda i znoja"Izgleda da aukcijska kuća iz Velike Britanije uzela reči britanskog premijera doslovno...

Aukcijska kuća Duke je objavila da će staviti na aukciju bočicu Čerčilove krvi, koja mu je uzeta kada je bio u bolnici 1962. godine, tri godine pre njegove smrti.

Nekadašnji britnanski premijer Čerčil kada je imao 87 godina, pao je sa kreveta i tako povrijedio kuk što je zahtevalo boravak od nekoliko sedmica u bolnici Middlesex.

Prema saopšenju aukcijske kuće, krv mu je izvadila medicinska sestra tadašnja studentkinja Patricia Fitzgibbon.Uzorak nikad nije korišten, a Fitzgibbon je zadržala bočicu. Pre smrti  je bočicu Čečilove krvi dala prijatelju koji je odlučio da je proda.

"Ovo je verovatno prvi put da je jenda lična stvar Vinstona Čerčila ponuđena u prodaju", izjavii su it aukcijske kuće Duke

"Ove godine se obeležava 50 godina od Churchillove smrti, a krv je dirljiv podsetnik na povredu koja je obeležila početak Čerčilovog kraja i zbog toga očekujemo da će vladati veliko interesovanje za ovu bočicu njegove krvi", dodali su.

Bivši britnaski premijer Čerčil je preminuo 1965. godine u 90. godini života. Kultni britanski vođa je najpoznatiji po vodstvu Britanije tokom Drugog svjetskog rata.

 Krv će biti stavljena na aukciju 12. marta u Dorchesteru zajedno sa potpisanom Fitzgibbonovom izjavom koja potvrđuje poreklo bočice.A počenta aukcijska cena će ići kako se pretpostavlja od 300 do 600 funti

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1