Najzanimljiviji sajt BalkanaSindlerova lista na aukciji

Originalni dokument koje je nemački industrijalac Oskar Šindler koristio da bi spasao živote Jevreja tokom Drugog svetskog rata biće iznesen uskoro na aukciji koju organizuje kuća "Moments in time"....


Reč je o jednom od sedam originalnih dokumenata poznatih kao "Šindlerova lista", u čijem pravljenju je Šindleru pomagao asistent Jicak Štern, kojeg je u čuvenom filmu Stivena Spilberga igrao Ben Kingsli.

Za taj dokument odnosno deo "Šindlerove liste" Očekuje se da će cena na aukciji dositići iznos od skoro 2,27 miliona evra!

Na aukciji koju organizuje kuća "Moments in Time" specijalizovana za retka dokumenta, biće dokument koji čini 14 listova čuvenog spiska radnika logoraša od 18. aprila 1945. godine.

Na papirima je navedeno 801 ime radnika fabrike Oskara Šindlera u okupiranoj Čehoslovačkoj, koji su bili dopremljeni iz nacističkog logora kod poljskog grada Krakova.

Stručnjaci aukcijske kuće opisuju dokument kao „izuzetno redak original“ i jedini koji je dospeo na tržište. Zbog toga se i procenjuje da će cena možda čak premašiti 2,27 miliona evra

Od tri sačuvana originala, dva su u memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu i jedan u Američkom muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala