Najzanimljiviji sajt BalkanaFaberžeovo jaje
Jedan američki trgovac starim gvožđem na buvljaku  je među gvožđurijom razno raznom ugledao zlatno jaje, prepoznao dobru priliku da zaradi ali nije ni sanjao da će mu to "zlatno jaje" doneti milione iako ga je platio svega 13.300 dolara.!....


Trgovac gvožđurijom nije uspeo da "zlatno jaje" proda jer su zainteresovani kupci smatrali da je precenio njegovu vrednost.Potom ga je dao na procenu i ustanovio da je postao vlasnik Faberžeovog jajeta, vrednog neverovatnih 33 miliona dolara.!

Stručnjak koji je potvrdio autentičnost ukrasnog jajeta kaže da ga cela priča podseća na “Indijanu Džonsa koji je našao izgubljeni kovčeg”. Reč je o trećem od preko pedeset uskršnjih jaja koje Karl Faberže dizajnirao ( od 1885. do 1917. Faberže je stvorio 56 jaja ) za rusku kraljevsku porodicu.U unutrašnjosti jajeta je skupoceni sat koji je car Aleksandar III poklonio svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1887. godine

Posle revolucije u Rusiji, Faberžeova carska jaja zaplenili su boljševici i većina je prodata na Zapadu. Osam jaja, međutim, nedostaje, a od kojih su, kako se veruje, revoluciju preživela samo tri, uključujući i ovo sa američke pijace.
Faberžeovo jaje
U njegovoj unutrašnjosti se nalazi sat “Vašron Konstanten”, koji je Aleksandar III za Uskrs 1887. godine poklonio svojoj supruzi, carici Mariji Fjodorovnoj. Poslednji put je prikazano na izložbi u Sankt Peterburgu marta 1902. godine.Poslednji pisani trag o ovom jajetu sa satom potiče iz Moskve 1922. godine

Tek 2011. godine otkriveno je da je Treće carsko jaje “preživelo” revoluciju i da je prodato na aukciji u Njujorku 1964. godine. Nakon toga je našlo put do američkog Srednjeg zapada, kada ga je trgovac starim gvožđem kupio na pijaci za 13.300 dolara. Pošto nije uspeo da ga proda, na Guglu je ukucao reči “jaje” i “Vacheron Constantin”, ime ugravirano u jaje.
Faberžeovo jaje
Tako je došao do članka, u kome o tom jajetu piše Kieran Mekarti, direktor preduzeća za trgovinu antikvitetima “Vartski”, specijalizovanog za Faberžea.

“Amerikanac je doleteo pravo u London i došao da nas vidi. Poneo je fotografije jajeta i odmah sam znao da je to to. Bio sam zapanjen - isto kao kada je Indijana Džons našao izgubljeni kovčeg”, rekao je Mekarti.Po njegovim rečima, sa ushićenjem je pogledao Amerikanca i svečano izgovorio: "Vi ste vlasnik Fabržeovog carskog uskršnjeg jajeta"

“Vartski” je otkupio jaje za privatnog kolekcionara i ono će biti izloženo u Londonu od 14. do 17. aprila.
“Bio sam svedok zadivljujućih otkrića u svetu umetnosti, ali ne verujem da sam ikada video nešto slično. Izvanredno blago otkriveno tamo gde ga nikada ne biste očekivali”, zaključio je Mekarti.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala