Najzanimljiviji sajt BalkanaMars300px
NASA je otkrila život na Marsu,tako barem pokazuju nove analize podataka koje su stare ni manje ni više nego 36 godina!Ovaj zanimljivi podatak objavio je međunarodni tim matematičara i naučnika.NASA ne treba da pošalje ljudske ekspedicije na Mars...

da dokaže tu tvrdnju,kkao je  izjavio  biolog Džozef Miler, s Univerziteta Južna Kalifornija.

"Na osnovu svega što smo do sada uradili, mogu da kažem da sam 99 odsto siguran da tamo ima života. Ultimativni dokaz bi bio da naprave video snimak bakterije na Marsu. Trebalo bi da pošalju mikroskop i gledaju kako se bakterija kreće”, dodao je Miler.

Naučnici su ponovo prošli kroz podatke sa misije detektovanja života, koje su prikupili Viking roboti 1976. Oni su analizirali te podatke tražeći znakove života mikrobioloških organizama u uzorcima tla koje su prikupila i obradila dva Viking robota. Generalni zaključak je bio da je misija otkrila geološke, ali ne i biološke aktivnosti.

Nova studija je primenila drugačiji pristup. Naučnici su prebacili podatke sa Vikinga u niz brojeva i tragali za kompleksnošću. S obzirom da su živi sistemi komplikovaniji od nebioloških procesa, ideja je bila da se rezultati misije sagledaju sa čisto numeričke perspektive.

Oni su otkrili velike sličnosti između tako dobijenih rezultata o kompleksnosti i nizova zemaljskih bioloških podataka. Naučnici tvrde da je visok stepen reda pre biološka karakteristika, nego čisto fizičkih procesa.Kritičari navode da novi metod još nije dokazao svoju efikasnost pri razlikovanju bioloških i nebioloških procesa na Zemlja, pa je samim tim i prerano povlačiti neke zaključke.

Miler kaže da naučnici ponovo analiziraju podatke i da vide ima li varijacija u trenutku kada je sunčevo svetlo bilo blokirano tokom oluje prašine na Marsu, koja je trajala nedelju dana, a ideja je da bi se biološki sistemi ponašali drugačije u promenjenim uslovima u okolini.
Konačni rezultati istraživanja očekuju se u avgustu.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala