Najzanimljiviji sajt Balkana


Oportjuniti NASA-in  svemirski rover boravi već osmu  godina na Marsu,nedavno je uspeo da iskopa tragove minerala gline koje je pronašao na zapadnom obodu velikog kratera u južnoj hemisferi Marsa.Opportunity,koji je...

naišao je na tragove minerala gline,sa ovim svojim otkrićem će dosta pomoći naučnicima u ispitivanju da li je u prošlosti na crvenoj planeti nekada bio moguć život


Da napomenemo da su minerali gline veoma važni zato što mogu ukazati na Marsovu klimu.Ispitivanjem "marsove gline"  bi pomoglo naučnicima da odrede da li su nekada u davnoj prošlosti na Marsu postojali povoljni uslovi za nastanak života.

Do sada je prisustvo tih minerala na Marsu bilo primećeno iz letelica koje su bile u orbiti te planete.Novi rezultati istraživanja Oportjunitija su objavljeni na sastanku Američke geofizičke unije u San Francisku.

Oportjuniti koji je sleteo 2004. na Mars za isprva tromesečnu misiju, i dalje istražuje povšinu Marsa, a još nekoliko meseci će biti na sadašnjoj lokaciji pre nego što se uputi južnije u oblast za koju se veruje da obiluje mineralima gline.

Pored Oportjunitija, od ove godine površinu Marsa ispituje i robotsko vozilo Kjuriositi (Curiosity).NASA šalje na Mars novo istraživačko vozilo 2020. godineNASA je saopštila danas da planira da na Mars pošalje novo istraživačko robotsko vozilo (rover) 2020. godine, u okviru priprema da na Crvenu planetu uputi i svemirski brod sa posadom

Predstavnik NASA Čarls Bolden naveo je u saopštenju da je administracija predsednika Baraka Obame "odlučna da sprovede ambiciozan istraživački program na Marsu".

"S ovom narednom misijom, mi osiguravamo da Amerika ostaje vodeći svetski lider u istraživanju Crvene planete, dok sprovodi drugi značajan korak ka slanju ljudske posade na Mars 30-ih godina ovog veka",izjavio je Bolden.
izvror:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1