Najzanimljiviji sajt Balkana


Mars ne prestaje da iznenađuje naučnike svojim skrivenim tajnama.Dugo se među naučnicima smtaralo da podzemne tektonske ploče ne postoje nigde drugo u Solarnom sistemu osim na planeti Zemlji.Tek nedavno su istraživači Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu otkrili...

da kretanje ogromnih tekonskih ploča ispod površine planete,postoji i na crvenoj planeti Mars!

"Mars je u nekoj primitivnoj fazi tektonskih ploča. To nam daje da vidimo kako je možda izgledala rana Zemlja i može nam pomoći da razumemo kako su nastale ploče na i našoj planeti " izjavio je geolog An Jin, profesor sa UCLA za planetu Zemlju i svemirske nauke


Ovaj naučnik je otkrio tektonske ploče na Marsu tokom analize stotinjak satelitskih fotografija sa letelice “Odisej” i Marsovog izviđačkog orbitera,i to uz pomoć samo desetak slika  koje su ove sonde poslale.

"Kada sam proučavao satelitske slike Marsa, mnoga obličja su izgledala kao sistemi raseda koje sam video na Himalajima, Tibetu i u Kaliforniji, uključujući geomorfologiju"rekao je Jin.

On je uočio veoma glatku, ravnu stranu zida kanjona, kakva može da se napravi samo rasedom i strmu liticu, koja izgleda kao one u Dolini smrti u Kaliforniji, koja je nastala na isti način. Mars ima linearnu vulkansku zonu, koja je tipični proizvod pomeranja tektonskih ploča.

Takvih oblika nema ni na kojoj drugoj planeti osim na Zemlji i odsada po saznanjima i na Marsu
Na površini crvene planete nalazi se najduži i najdublji sistem kanjona u Sunčevom sistemu - Vales Marineris( Marinerova dolina), koja je ime dobila po Marsovom orbiteru Mariner 9, koji ju je otkrio između 1971. i 1972. godine. Dugačka je skoro 4.000 kilometara, oko devet puta duža od Velikog kanjona u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici su četiri decenije “lupali glavu” o tome kako se formirala, navodeći da je možda u pitanju neka velika pukotina koja se otvorila. "Nisam očekivao da ću otkriti tektonske ploče!Uvideo sam da je ideja o velikoj pukotini pogrešna.To je,u stvari, granica ploča sa horizontalnim kretanjem.Ovo je pomalo šokirajuće, ali dokazi jasno govore" objasnio je za medije profesor Jin.

Dve ploče koje deli Vales Marineris pomerile su se oko 150 kilometara horizontalno, jedna u odnosu na drugu.Kalifornijski rased San Andreas, granični spoj dve Zemljine ploče - severnoameričke i pacifičke – pomerio se otprilike dva puta toliko. Međutim, i Zemlja je otprilike dva puta veća od Marsa,pa Jin tu podvlači paralelu.

Jin je dve ploče na Marsu nazvao Severni i južni Vales Marineris."Zemlja ima veoma isprekidanu koru, pa njena površina ima mnogo ploča.Mars je manje izlomljen i možda je na putu da postane više, ali je on manji i ima manje termalne energije da pokrene te procese pa oni idu veoma sporo."Doda je na na kraju geolog An Jin
izvor:blic.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1