Najzanimljiviji sajt BalkanaEnceladus
Na Saturnovom mesecu Enceladusu nalazi se ispod ledene površine ogromni okean tečne vode, koji možda podržava život kakav poznajemo, tvrde naučnici u novoj studiji....


Okean na Enceladusu dubok je oko 10 kilometara i leži ispod ledene kore debele između 30 do 40 kilometara, kažu istraživači, dodajući da je okean u direktnom kontaktu sa stenovitim dnom, što dalje znači da je teoretski moguća svaka vrsta složenih hemijskih reakcija, poput onih koje su dovele do života na Zemlji.

"Glavna implikacija je da na potpuno neočekivanim mestima u Sunčevom sistemu postoje potencijalno naseljiva mesta. Temperatura na površini Enceladusa je oko -180 stepeni Celzijusovih, ali ispod površine postoji tečna voda" izjavio je vođa studije Lučano Jes, sa Univerziteta Sapijenca u Rimu.

 Ovo novo nevroavatno  otkriće, koje je juče je objavljeno i u žurnalu “Science" (Nauka), potvrđuje sumnje koje su mnogi naučnici gajili otkako je 2005. letelica američke svemirske agencije NASA “Kasini” snimila led i vodenu paru iz pukotina blizu Enceladusovog južnog pola.
Enceladus
 Istraživački tim je izračunao da okean pokriva područje veličine poput jezera Superior, drugog najvećeg na Zemlji, iako je Enceladusov okean mnogo dublji od ovog jezera i time sadrži više vode. Okean se nalazi na južnoj hemisferi meseca, dosežući do polovine puta od pola do ekvatora.

"Tim, međutim, nije isključio mogućnost da se okean proteže po čitavom mesecu" rekao je koautor studije Dejv Stivenson, sa Instituta za tehnologiju Kalifornija u Pasadeni.Okean verovatno hrani Enceladusove gejzire koji u svemir izbacuju organska jedinjenja sa ugljenikom koji podržava život, zajedno sa vodom i parom.

"Naučnici su pronašli okean mereći gravitaciju, što je prvi put da se do takvog otkrića dođe takvim putem" izjavio je Stivenson.Merenja takođe pokazuju da je Enceladus sastavljen od slojeva različitih materijala, sa retkim jezgrom od silikatnog kamena ispod okeana.

"U ovakvoj situaciji, kad okean leži direktno na kamenu, postoji velika verovatnoća da će tu doći do zanimljive hemije" ističe Stivenson, odnoseći se na nade u postojanje života na frigidnom Saturnovom mesecu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala