Najzanimljiviji sajt Balkana
Saturnov prirodni satelit Titan je zaista jedna od planeta koji je jedan od najinteresantnijih objekata u Sunčevom sistemu,planeta koja golica maštu mnogih naučnika.Po najnovijim istraživanjima  i po italijanskim naučnicima Titan.....

poseduje "vodeni" okean ispod debelog sloja leda na površini.!

Ovakav smeli zaključak izvukli su italijanski naučnici uz pomoć rezultata "Kasini" NASA letelicekoja je lansirana 1997 a njena misija će trjati sve do 2017 godine. Eventualni okean sa vodom daje veliku mogućnost da na Titanu možda postoji i neki oblik života.Kako tvrde italijanski naučnici "vodeni" okean leži oko 100 kilometara ispod površine leda.Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Science.

Titan kao planeta na primer poseduje pravu atmosferu,razvijenu klimu, sa okeanima i jezerima metana i etana na svojoj površini.Rezultati merenja koje je obavila Nasina letelica Kasini, koja je pored Titana prošla šest puta u periodu od 2004. do 2011. godine, naterali su grupu naučnika sa rimskog Univerziteta "La Sapienza" da pretpostave da Saturnov mesec ne poseduje samo tečne ugljovodonike, već i vodu!

"Prisustvo vode ne podrazumeva da na njemu odmah postoji i život. Ali Titan zanimljive sastojke poput ugljovodonika,hidroloških ciklusa i debele atmosfere", kaže Lućano Ljes, vodeći autor studije."Traganje za vodom je važan cilj u istraživanju Solarnog sistema, a sada smo spazili još jedno mesto gde je ima u izobilju."

Postoji još planeta u našem Sunčevom sistemu za koje se pretpostavlja da imaju rezervoare vode na sebi ispod slojeva leda i gde bi mikrobiološki život mogao biti otkriven."Najbolji kandidati su Jupiterovi sateliti Evropa i j Saturnov prirodni satelit Enseladus na kojem su gejziri metana registrovani.

Merenja električnog polja i drugi podaci sa sonde Hajdžens,koja je sletela na Titan 14. januara 2005. godine,dosta su doprineli matematičkom modeliranju njegove strukture.

Titanova orbita je eliptična,tako da gravitacija kojoj je izložen menja,pritiska i razvlači Saturnov mesec.Takve promene je registrovala Kasini-Hajdžens misija

Ispostavilo se da se Titan,koji je dva puta veći do našeg Meseca,drastično deformiše pod uticajem gravitacionog polja Saturna.Da je samo od kamena i odozgo leda,deformiteti bi bili znatno manje primetni.Pošto je prekriven debelim slojem leda,ne bi se previše deformisao da ispod nema sloj nečeg mekšeg.Naučnici veruju da se taj sloj sastoji od vode sa nekim solima rastvorenim u njoj.

Utvrđivanje da li zaista ima vode na Titanu neće biti izvodljivo još dosta dugo – jer ne postoji za sada način da se buši rupa kroz 100 kilometara leda na tom prirodnom satelitu.

izvor:rts

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala