Najzanimljiviji sajt Balkanabizarne avio nesereće pilotska kabina

U nastavku ovog članka donosimo vam listu bizarnih avionskih nesreća koje su se dogodile u zadnjih par decenija. Neke od ovih avio nesreća su toliko bizarne da je teško verovati da su se zaista dogodile...Letenje se odavno smatra najsigurnijim načinom putovanja, manje rizičnim i od pešačenja U avionskom prevozu nesrece su veoma retke. Šansa da se desi neka nesreca je 1:3.000.000 ipak one se dešavaju a neke od njih su bizarne poput ovih

Rusija 1994 godine: Pilot dao sinu i kćeri da upravljaju Airbusom, poginulo 75 ljudi

Jaroslav Kudrinski, pilot Aeroflotova Airbusa A310 je dopustio svojoj 11-godišnjoj kćeri i 16-godišnjem sinu da upravljaju avionom. Dok je sin upravljao, slučajno je ugasio autopilota što je dovelo do gubitka visine koji kopilot nije uspeo da vrati na određenu visinu. Tako je dečij igra je rezultiovala smrću svih 75 članova i putnika posade.

Kongo 2010 godine: Zbog krokodila u kabini, putnici u panici srušili avion

2010. na letu iz Kinšase u Bandudu jedan od putnika je u torbi prošvercao krokodila koji je tokom leta pobegao iz te torbe. Uspaničeni putnici su pobjegli na jedan kraj aviona što je dovelo do neravnoteže i konačnog pada aviona. Svih dvadeset putnika i članova posade je poginulo u padu tog aviona

Pakistan, 2010 godine: Ignorisao upozorenja i zabio se u planinu

Pilot koji je 28. juna 2010. upravljao Airbusom A321 na relaciji Karači – Islamabad se zbog leta na maloj visini i lošeg vremena zaleteo u planinu. Pilot Pervez Igbal Čaudri je ignorisao upozorenja automatskih sigurnosnih sistema aviona kao i zahteve njegovog kopilota da avion podigne na veću visinu. Kao posledicu njegove tvrdoglavosti živote je izgubilo 146 putnika i 6 članova posade. Među poginulima je bilo petoro dece i dvoje novorođenčadi.

Rusija, 2011 godine: Pijani kopilot RusAira zabio Tupoljev u zemlju

Pijani kopilot je 20. juna 2011. godine, prouzrokovao pad ruskog Tupoleva 134A na letu iz Moskve prema Petrozavodsku. U nesreći je poginulo 47 putnika i članova posade, ozledama je podleglo još troje ljudi i samo dvoje je preživelo. Poginuli su fudbalski sudija Vladimir Petaj i nuklearni fizičar Nikolaj Trunov.
pilot isisan avionAzerbajdžan, 1997: Pucali na saobraćajni znak i tako srušili avion

1997. godine u povratku sa vežbi, nekoliko azerbajdžanskih vojnika je počelo pucati na saobraćajni znak. U tom trenutku je u blizini letio avion tipa Jakovljev 40 koji je prevozio šest putnika.
Nekoliko metaka je pogodilo spremnik kiseonika što je dovelo do požara na avionzi koji se srušio i pritom usmrtio svih šest putnika.

Teneriffe, 1977: Pilot u magli sleteo na Jumbo jet, poginulo 538 ljudi

U martu 1977. na Tenerifima je došlo do sudara na pisti dva Beinga 747 što je rezultovalo pogibijom 583 putnika i članova posade. Istragom je utvrđeno da je skoro sve pošlo po zlu; od komunikacije pilota i kontrole leta do vremenskih uslova. Naknadno je došlo do mnogih promena, a najveća je bila to što je komunikacija pilota i kontolora postala standardizovana kako ne bi došlo do nesporazuma

Indija, 2010: Pilot zaspao, i srušio Boeing ubio više od 150 ljudi

Srpski pilot Zlatko Glušica, bivši pilot JAT-a je upravljao Boeingom 737 iz Dubaija prema Mangaloreu. Avion je promašio pistu i sletio u trista metara duboku provaliju koja se nalazi odmah pokraj aerodroma. Na letu je bilo 166 putnika i članova posade a nesreću je preživelo njih samo osam putnika.

Zvučni zapisi iz pilotske kabine su zabeležili skoro dva sata hrkanja Pilota te je tako utvrđeno da je Glušica spavao za vreme leta i nije se dovoljno razbudio pre sletanja aviona

Velika Britanija, 1990: Pilota pritisak 'isisao' iz kabine

U ovoj avio nesreći nezgodi niko nije stradao, ali na ovaj događaj vredi podsetiti, obzirom da spada među najbizarnije avionske nesreće  koje su se dogodile u istoriji avio saobraćaja!

Avionski let 5390 trebao je kraći let od Birminghama u Velikoj Britaniji do španske Malage. Sve je tako i počelo, ali ni dvadesetak minuta nakon poletanja vetrobransko staklo izletelo je iz okvira.

Avionom je upravljao iskusan pilot Tim Lancaster, a kopilot mu je bio Alastair Stuart Atchison, koji je do kraja leta postao pravi junak. Pilotski tim podigao je avion na pravilnu visinu i pokrenuo autopilot. Tim je odvezao svoj remen i opustio se, kad je vetrobransko staklo na njegovoj strani iskočilo iz okvira. U samo nekoliko sekundi Tima je isisao i prilepio na nos zrakoplova...

Tim je bio 'zalepljen' na nosu aviona na -17 stepeni celzijusa i naletima vetra od 550 kilometara na sat.!
Brzo je u kokpit uletelo i ostala posada avionaosoblje i svim silama pokušavalo držati Tima, dok je Alastair pokušavao sigurno prizemljiti zrakoplov. Istraga je pokazala da je došlo do nepoštivanja propisa kod promene šrafa na okviru stakla.

Istražiocima ove bizarne avonske nesreće pomogao je jedan od radnika održavanja. Iako je krvi bilo posvuda, na iznenađenje svih Tim je preživeo.Doktori su mu lečili ozebline i razne frakture ruku i naravno, šok. I drugi su u kokpitu pretrpeli manje ozljede, a svi putnici netaknuti su sleteli na uspešno na zemlju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala