Najzanimljiviji sajt Balkanaprijatelji
Kaže se da porodicu ne možete birati, ali zato prijatelje možete.Ipak naučnici su  otkrili kako su i naši prijatelji najverovatnije naši daleki rođaci.?!...


Najnovija je studija pokazala da su nam prijatelji genetički slični isto koliko i rođaci od četvrtog kolena.Prostije rečeno, s najboljim prijateljem delite gene koliko i sa svojim prapradedom i praprabakom.Tako, između bezbroj "kombinacija" uspevamo odabrati za prijatelje baš one koji su slični našem rodu"

Naučnici su sproveli ispitivanje na 1.932 bele evropske osobe  i uporedili parove prijatelja koji nisu u rodbinskim odnosima sa parovima potpunih stranaca. Oni iz istih društvenih krugova imali su zajednički 1 procenat gena, mnogo veći broj u odnosu na one koje su delili sa strancima.

Iako se 1 posto ne čini mnogo, ovo je za genetičare  velika brojka,rekao je profesor Nikolas Kristijakis, jedan od autora studije objavljene u listu "Proceedings of the National Academy of Sciences."  Zanimljivo je da su prijatelji genetski najsličniji kada je reč o osećaju mirisa, a najrazličitiji kada je reč o genima koji utiču na imunitet.

Stručnjaci još uvek ne umeju da objasne zašto se ovo dešava, ali veruju da postoji šansa da se najlakše sprijateljimo sa onima koji vole iste mirise kao mi - poput arome kafića.S druge strane, različitost imuno sistema može da poboljša preživljavanje u grupama prijatelja tako što ne dolazi do širenja opasnih patogena.

Dok profesor genetičke medicine James Fowler sa Univerziteta Kalifornija u San Diegu kaže: " Gledajući genetičku kartu, otkrili smo da smo slični našim prijateljima. Imamo više zajedničkog DNK sa ljudima koje smo odabrali za prijatelje nego sa strancima u istoj populaciji.Ovaj fenomen je nastao kao deo evolucijskog procesa"

Neke studije rađene od pre,pokazale su da žene prosuđuju atraktivnost muškarca i njegov potencijal za produženje vrste na osnovu mirisa što bi za rezultat moglo imati izbegavanje onih muškaraca koji su im genetski slični.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala