Najzanimljiviji sajt Balkana

japanski voz koji vozi 603 km/h
Japanski maglev – oborio je sopstveni rekord, kako prenosi agencija AP.Najbržem japanskom vozu bilo je potrebno nešto manje od dva kilometra da premaši brzinu od 600 kilometara na sat!!...

Operator na centrali japanskih železnica rekao je da je voz prilikom testiranja, dostigao brzinu od 603 kilometara na sat čime je nadmašio sopstveni rekord od 581 kilometar na sat iz 2003. godine.

Vozu je bilo potrebno nešto manje od dva kilometra da premaši brzinu od 600 kilometara na čas.

Voz maglev je dobio naziv od reči magnetna levitacija i radi se o posebnoj vrsti brzog voza koji poznat po tome što praktično lebdi iznad šina, tako da ne postoji sila trenja između šina i voza tako da zahvaljujući  ovoj tehnologiji voz lebdi iznad šina.!


Kompanija "Central Japan railway", koja je vlasnik ovog tipa voza, želi da ga uvede u upotrebu između Tokija i centralnog grada Nagoje do 2027. godine.Ovo putovanje od 280 kilometara moglo bi da traje samo 40 minuta, što bi bilo dvostruko manje od sadašnjeg vremena

Japanski brzi vozovi su među najnaprednijim na svetu i dnevno beleže na stotine polazaka sa minimalnim zakašnjenjem.

Pruga za testiranje maglev vozova, koja se nalazi u blizini planine Fudži na oko 80 kilometara od Tokija, razvija tehnologiju koja će se koristiti na planiranoj vezi između Tokija i Osake.

Ipak, putnici neće moći da uživaju u brzinskim rekordima, poput ove od 603km/h pošto je kompanija objavila da će vozovi saobraćati maksimalnom brzinom od 505 kilometara na čas.Japanska vlada nada se da će ovu tehnologiju moći da proda u inostranstvu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1