Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:poklopac sahta

Najbrži objekat ikada napravljen rukom  čoveka da vam odmah kažemo ne, nije auto Lamborgini, ili raketa, nije ni sonda Vojažera koja se kreće brzinom od oko 48.000 kilometara na čas.! ...Tu čast je dobio obični metalni poklopac šahta, specijalno napravljen kako bi ograničio podzemnu nuklearnu probu - probu koja je pošla naopako.

Dana 27. avgusta 1957. godine u 22.35 sati, u delu U3d na terenu za nuklearnu probu u Novom Meksiku, eksplodirala je nuklearna bomba. Umesto očekivane detonacije, bomba je eksplodirala sa većom jačinom od prosečne, za čak pet puta.

Kamera sa visokom brzinom očitavanja snimala je ovaj događaj i njen zadatak je bio da snimi usporenu putanju i brzinu bilo čega što bude izbačeno iz rupe. Nažalost, kamera, koja je imala veoma širok pogled na vrh rupe i deo iznad, samo jednom je uhvatila poklopac šahte.

Aparat nije bio pokvaren, a razlog zbog čega je poklopac uhvaćen samo jednom je jednsotavan objakat odnosno poklopac šahta je bio ekstremno brz.

Kasniji proračuni su pokazali da je poklopac šahta išao brzinom gotvo neverovatnom brzinom od 241.140 kilometara na čas, to jeste, 72 kilometara u sekundi.!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala