Najzanimljiviji sajt BalkanaHranjicka propast podvodna pecina

Čeških istraživači, predvođeni roniocem Kristofom Starnavskim, su otkrili je da je podvodna pećina Hranjička propast u Češkoj Republici, duboka neverovatnih 404 metra,....

što je 12 metara dublje od prethodnog rekordera, koji drži pećina Poco del Mero u Italiji.I samim tim postala je najdublja podvodna pećina na svetu!

Starnavski je prvi put istraživao pećinu, koja se zove Hranjička propast (Hranická propast), 1999. godine.

Tokom ranijih ronjenja primetio je da se krečnjak tu formirao na veoma neobičan način, što je ukazivalo da bi pećina mogla da se pruža veoma duboko, jer je topla voda zasićena ugljen-dioksidom erodirala stene.

Tokom prethodne dve godine, Starnavski je izveo nekoliko zarona.

Pre dve godine dostigao je dubinu od 200 metara, za šta je mislio da je dno. Umesto toga, pronašao je izuzetno uzan prolaz, koji je vodio u drugi vertikalni tunel.
Hranjicka propast mapa
                                                 (kliknite za uvećanje)

Pošto je u tunelu bio mrkli mrak spustio je sondu u njega koja je dostigla 384 metra, pre nego što mu je ponestalo konopca.

Prošle godine se vratio u Hranjičku propast i primetio da se uski prolaz proširio, a tada je uspeo da se spusti do dubine od 265 metara, odakle je ponovo pustio sondu do dubine od 370 metara.

U ovonedeljnoj ekspediciji, koju je delimično sponzorisala Nacionalna geografija, uspeo je da sondom stigne do 404 metra dubine!


izvor:nationalgeographic.com

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala