Najzanimljiviji sajt Balkananajajče supstance na svetu
U nastavku ovog teksta saznaćete za neke od supstanci za koje verovatno nikada ste čuli.Karakteristike tih "super" supstanci  će vas sigurno zaprepastiti koliko su super jake......

Odmah da vam kažemo da svaka supstanca na svetu poseduje i svoju “ekstremnu verziju”. Sigurno ste čuli priče o neverovatno jakim magnetima koji mogu da “prepolove” čoveka, ili o kiselini koja može da u potpunosti izgori ljudsku kožu i kosti, međutim, postoje one još ekstremnije i opasnije stvari od ovih?

A koje su to najjače supstance na svetu pročitajte u nastavku ...


10. Najtamnija supstanca za koju zna čovečanstvo 

Da li znate šta se dobije kada krajeve nekoliko ugljenikovih nanocevčica savijete i spojite? Dobije se materijal koji apsorbuje 99.9 odsto svetlosti. Mikroskopska površina ovog materijala je hrapava i nejednaka, što odbija svetlost. Naučnici su veoma uzbuđeni zbog potencijalne primene ove supstance. Ona se može koristiti za poboljšanje optičkih alata kao što su teleskopi.

9. Najzapaljivija supstanca na svetu

Veliki broj stvari može da gori neverovatnom brzinom. Hlor trifluorid ima tu čast da bude najzapaljivija supstanca na svetu. Hlorin-trifluorid (ClF3) je bezbojan, otrovan i ekstremno reaktivan gas koji se kondenzuje u svetlo zelenu tečnost. Čak su i ozloglašeni nacisti odbijali da rade sa ovom supstancom. Postoji priča da je tona hlor trifluorida prosuto i zapaljeno, i da je on uspeo da progori 30 centimetara  betona i metar peska i šljunka, pre nego što je vatra ugašena.

8. Najotrovniji  otrov

Ovaj otrov se koristi u plastičnim operacijama. A zove se botoks, botoks  koji žene često ubrizgavaju u lice kako bi sakrili bore. Botoks sadrži toksin botulinum, koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Botoks supstanca je toliko otrovna, da količina jedna zrncu soli može da ubije čoveka od 90 kilograma. Stručnjaci sugerišu da četiri kilograma ovog otrova, ako bi se  pravilno rasporedio, mogao da ubije celo čovečanstvo na Zemlji!

7. Najvrelija supstanca

Ova materija nastaje sudarom atoma zlata brzinom svetlosti, i zove se kvark-gluon plasma. Temperaturu koja ona dostiže iznosi neverovatnih četiri triliona stepeni, što je 250.00 puta toplije od unutrašnjosti Sunca. Energija koja se oslobodi prilikom ovog sudara, dovoljno je da istopi protone i neutrone. Naučnici veruju da nam ova supstanca može dati odgovor na to kako je nastao univerzum. Prečnik kvark-gluon plazme iznosi samo trilioniti deo centimetra, a usijanje traje 10^-24 sekunde (joktosekund).

6. Najjača kiselina

Kiselina kojia nosi naziv fluoroantimonska kiselina  je definitivno najjača na svetu. Ona je na hiljade puta jača od sumporne kiseline i može čak da “pojede” staklo, a u dodiru sa vodom nastaje eskplozija. Njene pare su naravno otrovne, i mogu da ubije svako živo biće koje se nalazi u njenoj blizini. Ova supstanca se koristi kao okruženje za stvaranje i održavanje organskih katjona – posrednika mnogih korisnih hemijskih reakcija, poput formiranja plastike, stvaranja visoko-oktanskog benzina ili procesu dobijanja sirove nafte.

5. Najjači ekspolziv

Ovu uvaženu titulu dele dve supstance, HMX i heptanitrokuban. Heptanitrokuban postoji samo u laboratorijama, i veoma je sličan HMX-u, ali ima gušću kristalnu strukturu, što mu daje više snage, odnosno veći destruktivni potencijal. Sa druge strane, HMX postoji u velikim količinama koje se mogu smatrati ugrožavajućim.  HMX se koristi u raketnom gorivu i detonatorima za nuklearna oružja.

4. Najradioaktivnija supstanca 

Polonium-210 je toliko radioaktivan, da sija plavom bojom. Bivši sovjetski špijun, Aleksandar Litvinenko, greškom je progutao malo ovog elemnta, a da toga nije bio ni svestan. Ubrzo nakon toga je umro od raka. Polonium-210 svojom radijacijom može čak i da ugreje stvari koje se nalaze u njegovoj blizini, to vam govori kojom jačinom sam Polonijum-210 zrači!

3. Najtvrđa supstanca

Ne, nije dijamant najtvrđa supstanca na našoj planeti Zemlji pogrešili ste. Zapravo, u pitanju je agregatni ugljenik nanorod, nanokristalni oblik dijamanta, koji nastaje kompresijom i zagrevanjem tvrdih molekula ugljenika na 2.226 Celzijusovih stepeni. Ne nalazi se u prirodi, stvoren je u nemačkoj laboratoriji 2005. godine i ima istu namenu kao i industrijski dijamant, s tim što je otporniji na habanje. U prilog tome govori činjenica da nanorod može da ostavi trag na dijamantu.

2. Supstanaca sa najjačim magnetizmom 

Ova materija  stvorena je 2010. godine iz gvožđa i nitrogena je 18 odsto jači magnet u odnosu na prethodnog rekordera. Naime, ova materija je naterala naučnike da promene mišljenje o tome kako magnetizam funkcioniše. Problem sa ovom supstancom je to što se jako teško proizvodi.

1. Najbolji superfluid

Superfluidnost je stanje materije koje se javlja na veoma niskim temperaturama, ima visoku toplotnu provodljivost i ne poseduje viskoznost. Helium 2 je najbolji primer superfluidnosti. Kap He2 će spontano izleteti iz predmeta u kojem se čuva. Ova supstanca čak može da prođe i kroz druge materijale zbog potpunog odsustva trenja. Helium 2 je najefikasniji toplotni provodnik na planeti, sedamsto puta bolji od bakra na primer. Toplota veoma brzo prolazi kroz ovu supstancu, skoro istom brzinom kao i zvuk.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala