Najzanimljiviji sajt Balkana
Ovih dana čovečanstvo je dobilo najmanji film na svetu odmah da vam kažemo nije fazon u veličini trake, niti u trajanju, već nivo na kom je film snimljen – nivo atoma. Ovaj najmanji film na svetu stiže nam od nstrane istraživačkog tima IBM-a ....
a kratki film nosi naziv “Dečak i atom” u kom glavne uloge tumači dvadesetak atoma ugljenika. A kamera koja ih je snimla sićušne "glumce" je uvećala  do 100 miliona puta.

Delo je snimljeno “stop motion” tehnikom, a na minijaturnoj sceni atomi su pomerani sićušnim vrhom instrumenta pod nazivom STM mikroskop, koji je 1986. godine “zaradio” IBM-u i Nobela za fiziku, prenosi BBC. Iza neverovatnog projekta stoji ozbiljani istraživački tim koji radi na novoj generaciji uređaja za skladištenje, koji tehnologiju zasnivaju na manipulaciji pojedinačnih atoma.

“Nije ovo neko veliko naučno dostignuće. Malo smo se zabavili, ali i iskoristili naše istraživanje kao priliku za dodatnu promociju nauke i uključivanje dece u razgovore o matematici, nauci i tehnologiji”, kažu iz IBM-a. Film traje 90 sekundi, ima 242 slike, na kojima se vidi dečak koji se igra sa loptom (atomom), skače na trampolini, a zatim atom odleti u nebo i pretvori se u prepoznatljiv slogan IBM-a “Think”.

Na filmu su radila četiri naučnika,snimljen je za dve nedelje,a svaki radni dan je trajao oko 18 sati.Više o samom snimanju možete videti na IBM-ovom YouTube kanalu.Inače,isti tim je 2012. uspeo da uskladišti jedan bit informacije koristeći samo 12 atoma.Uređaj na kome čitate ovaj tekst za istu radnju koristi milione.
izvor:b92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala