Najzanimljiviji sajt Balkana

najmlađi planinar
Trinaestogodišnja devojčica Malavat Purna 
je pre neki dan postala najmlađa devojčica koja se popela na Mont Everest! Kada se popela na vrh teškog i velikog uspona Malavat je plakala od sreće...


Nepal zahteva da alpinisti imaju najmanje 16 godina da bi mogli da se popnu na vrh sveta, ali Malavat Purna rekla je da su se ona i tim nepalskih vodiča popeli na planinu visoku 8.850 metara 25. maja sa severne strane iz Tibeta u Kini, koja nema ograničenja godina za uspon."Bilo je vrlo teško. Svaki korak je opasan korak", rekla je Purna sa osmehom na licu u Nju Delhiju, i govorila o strmim usponima, stenama, dubokim ponorima i ekstremnoj hladnoći koja se spuštala do ispod minus 40 stepeni Celzijusa.Rekla je da je na visini od 3.300 metara videla šest mrtvih tela i da je bila šokirana i jako uplašena. Ipak, kako je rekla, setila se svoje obuke i povratila samopouzdanje.
najmlađi planinar
"Kad sam se popela na vrh Everesta, izvanredno iskustvo, osećala sam se divno i ponosno i ronila suze radosnice", rekla je ona i opisala pogled oko sebe sa vrha kada je videla "moćne planine u jutarnjem suncu".

Uspon je potvrdilo Kinesko tibetansko planinarsko udruženje u Lasi, čime je Malavat zvanično postala najmlađa devojčica koja se popela na Everest. Amerikanac Džordan Romera, iz Kalifornije je najmlađi dečak koji je sa 13 godina stigao na taj vrh 2010. godine, takođe sa tibetanske strane.

Malavat je rekla da su je njeni roditelji, siromašni seljaci iz južne indijske države Andra Pradeš hrabrili tokom osam meseci treninga iako nikad ranije nije bila na planini.Sponzor ekspedicije bilo je Udruženje za socijalnu pomoć i obrazovanje u državi Andra Pradeš u okviru programa podsticanja siromašnih đaka u Indiji.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1