Najzanimljiviji sajt Balkana
Kao i svake godine i ove godien svetskoj javnosti je dostupno novo  izdanje Ginisove knjige.ovo novo izdanje Ginisovih rekorda u prodaji se našlo 12. septembra.Među koricama ove knjige, enciklopedije rekorda smešteni su neki neobični i zanimljivi, rekordi....

Mi vam prenosimo samo mali deo tih rekorda....

Najhladnije mesto na svetu

I tokom zime i tokom perioda godine koji se tamo samo formalno zove leto, Vostok, mesto poznato po čuvenoj ruskoj istraživačkoj stanici, zvanično je najhladnije mesto na svetu. Temperatura se može spustiti i do -89.2 stepena Celzijusa.

Najtoplije mesto na svetu

U američkoj Dolini smrti, gde je 10. jula 1913. godine zabeleženo 56.7 stepeni Celzijusa. Iako je bilo pokušaja da se ova titula dodeli Libiji, Svetska meteorološka organizacija ipak je “krunisala” Dolinu smrti.

Najviši bazen

Premda to ne mora da garantuje i najveće uživanje, tek bazen hotela Ric – Karlton u Hong Kongu nalazi se na 188 spratu, 474 metra iznad površine zemlje.

Najviša zgrada

Iako je sasvim sigurno da će ovaj rekord uskoro biti oboren, za sada ga drži dragulj Dubaija, Burdž Kalifa, čija visima iznosi 828 metara.

Najskuplji klub – sendvič

Pre pet godina britanski kulinarski majstor Danijel Galmiš kreirao je klub-sendvič “von Essen Platinum Club Sandwich” koi je prodat za tadašnjih sto funti.

Najskuplji koktel

Koktel “The Winston” 7. februara ove godine poslužio je Džoel Hefernan u Klubu 23 u Melburnu. Bilo je potrebno šesnaest sati za njegovo pravljenje, a najskuplji sastojak je bio konjak “Cuvee Leonie” marke “Croizet” iz 1858. godine. Cena koktela – 14.656 australijskih dolara (nešto više od 10.000 evra)

Najveći kruzer

Kruzer “The Allure of the Seas” može da prihvati čak 6.318 putnika. To je samo jedan od podataka koji svedoče o grandioznosti ovog, za sada najvećeg na svetu, kruzera.

Najveći akvarijum

Akvarijum “The S.E.A.” u Singapuru dom je stotini hiljada životinja, koje su razvrstane u više od 800 vrsta. One su smeštene u 49 odvojenih delova koji ukupno sadrže 38.7 miliona litara vode.

Najteža zgrada

Zgrada parlamenta u Bukureštu napravljena je od 700.000 tona čelika kombinovanih sa bronzom, miliona metara kubnih mermera, 3.500 tona kristalnog stakla i 900.000 metara kubnih drveta.

Mesto sa najviše padavina

U selu Mosinrem na severoistoku Indije godišnje u proseku pada 11.873 mm kiše. Najveća količina padavina zabeležena je tokom sezone monsuna, od juna do septembra. Naziv indijske države Megalaja, u kojoj je smešteno ovo selo, na lokalnom jeziku znači “zemlja oblaka”.

Mesto sa najmanje padavina

U periodu od 1964. do 2001. godine u oazi Kiljagua, smeštenoj u pustinjskoj regiji na severu Čilea, palo je 0.5mm kiše.

Najskuplje noćenje u hotelu

Za jedno veče u hotelu “President Wilson” u Ženevi potrebno je da izdvojite 49.533 evra. Za tu cenu dobićete na raspolaganju mermerno kupatilo, privatnu terasu sa pogledom na Ženevsko jezero i klavir prestižne marke “Steinway”.

Najtopliji okean

Najniža prosečna temperatura Indijskog okeana je 22 stepena Celzijusa, dok je najveća u istočnom delu ovog plavetnila, i iznosi 28 stepeni.

Najveći broj ljudi koji su se istog dana popeli na Mont Everest

Devetnaestog maja 2012. godine čak 234 planinara uspela su da osvoje “krov sveta”, oborivši tako rekord iz 2010. godine, kada je 170 planinara krenulo u osvajanje Mont Everesta.

Najskuplje turističko putovanje

Poseta međunarodnoj svemirskoj stanici, koja je moguća od 2009. godine, košta od 14.8 do 26.14 miliona evra. Od 2011. godine zabeleženo je sedam takvih individualnih putovanja.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala