Najzanimljiviji sajt Balkana


}; document.write('');

poštansa markica
Juče je u Londonu prikazana najskuplja poštanska markica na svetu, pre nego što sledećeg meseca bude ponuđena na aukciji i to za neverovatnu sumu novca više od 10 miliona evra.!....


Poštanska markica potiče iz 1856. godine i veličine jednog centa iz Britanske Gvajane retko se mogla videti nakon poslednjeg izlaganja 1986.godine Na svakoj od tri prilike kada je prikazivana bila je prodata na aukciji i oborila je rekord kao najskuplja na svetu, a očekuje se da ponovo premaši tu cifru kada 17. juna bude ponuđena u Njujorku. Očekuje se da će biti prodata za cenu od oko 10 miliona evra!

Markicu je 1873. godine pronašao 12-godišnji dečak iz Škotske koji je živeo u Britanskoj Gvajani u Južnoj Americi i dodao je svojoj kolekciji poštanskih markica kada ju je našao među porodičnim papirima. Međutim, on tada nije znao da je i u to vreme ona bila vrlo retka.Prodao je za veoma malo novca iste godine i kroz pet godina ona se našla u kolekciji Filipa la Renotijera fon Ferarija, austrijskog plemića.

Nakon što je on zaveštao berlinskom muzeju, Francuzi su je zaplenili 1920. godine kao deo reparacije iz Nemačke posle Prvog svetskog rata a zatim je prodali njujorškom tekstilnom magnatu.Na kraju je markica završila kod Džona du Ponta, nalsednika bogatstva hemijske kompanije, koji ju je kupio 1980. za tada rekordnu cenu ekvivalentnu današnjem iznosu od 560.000 funti.

 "U Sotbiju sam ceo svoj radni vek, ali pre nego što sam čuo za najveća svetska umetnička dela, pre Mona Lize, znao sam za Britansku Gvajanu. Za mene, kao đaka koji je bio filatelist, to predstavlja magijski objekat, definiciju rariteta i vrednosti" izjavio je Dejvid Reden, direktor specijalnih projekata u aukcijskoj kući Sotbi, gde je i izložena ova najskuplja na svetu poštanska markica.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar



Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala