Najzanimljiviji sajt Balkana
Sedam kupaca se nadmetalo u aukcijskoj kući "Sotbi" za umetničko delo verziju slike "Krik", pastel norveškog slikara Edvarda Munka koje je bilo procenjeno na početnu aukcijsku cenu od 80 miliona dolara.Sinoć ova slika je prodata za ....

rekordnih 119,92 miliona dolara!Što sada ova slika postaje najskuplja slika na svetu .Prodaja ove Munkove slike"Krik" treajala je svega 12 minuta dok je cena slike skakala i po 10 miliona dolara u 1 minutu.!

Ova slika pastel naslikana je 1895. i predstavlja čoveka koji pušta krik sa rukama na ušima na pozadini crvenog neba u Oslu.Slika je bila je jedina od četiri verzije "Krika" koja se još nalazila u vlasništvu nekog pojedinca.Procenitelj Tobajas Majer je objavio da je to "svetski rekord" da je neka slika dostigla toliku cenu.

Ekspresionistički slikar Munk (1863-1944) je u periodu između 1893. i 1910. naslikao četiri verzije ove slike koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola. Slika koja je sinoć prodata u Sotbiju pripadala je istoj porodici 70 godina,porodici norveškog poslovnog čoveka Petera Olsena,čiji je otac Tomas bio Munkov sused, prijatelj i kasnije zaštitnik.

Specifično za sliku jeste i to što joj je na ramu od svetlog drveta crvenim slovima napisana pesma autora koja je inspirisala ovo najpoznatije delo na svetu. Dve verzije ove slike su u Munkovom muzeju u Oslu a jedna Nacionalnoj galeriji u Oslu.

"Krik je jedno od dela koje je najprepoznatljivije u istoriji umetnosti i popularnoj kulturi,odmah iza čuvene "Mona Lize".Samo osam dela prodato je u prošlosti na aukcijama za cifru preko 80 miliona dolara.

Svetski rekord do sada je bila slika poznatog slikara Pabla Pikasa "Akt, zeleno lišće i bista", koja je prodata za 106,4 miliona dolara 2010. godine u akucijskoj kući Christie's, u Njujorku.

Potom slede slike  bronza Alberta Djakometija "Covek koji hoda" prodata za 104,3 miliona dolara u Sotbiju u Londonu 2010.

Treće delo koje je prešlo 100 miliona dolara je drugi Pikaso "Dečak s lulom", prodat za 104,1 miliona dolara u maja 2004. godine

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala