Najzanimljiviji sajt Balkana

gogoen slika When Will You Marry? Slika  Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?), dve devojke sa Tahitija francuskog umetnika Pola Gogena (1848-1903) prodata je za  ogormnu cifru,ovom prodajom postala najskuplje umetničko delo ikada prodato nekome....

slika Pola Gogena koja se zove (When Will You Marry?) naslikana davne 1892. godine koja je bila vlasništvu švajcarskog kolekcionara, a decenijama je bila na pozajmici u Muzeju umetnosti u Bazelu prodata je prošle sedmice za neverovatnih 300 miliona dolara

 vlasnik slike je odlučio da je proda posle nesporazuma sa tim muzejem i najave rekonstrukcije.Pretpostavlja se da je do kupoprodaje Gogenove slike došlo privatnim putem

Švajcarski kolekcionar Rudolf Stehelin iz Bazela, koji ima više od 20 radova impresionizma i postimpresionizma u svojoj kolekciji, rekao je Njujork tajmsu da neće otkriti identitet kupca. Slika je prodata Muzeju u Kataru.

Naftom bogati Katar vlasnik je i ranijeg rekordera u svetu umetnosti – slike “Kartaši”Pola Sezana (Paul Cezanne), prodate 2012. godine za 259 miliona dolara. 

U Kataru nema zvanične potvrde o kupovini Gogenove slike, ali je poznato da je kraljevska porodica poslednjih godina potrošila čitavo bogatstvo na zapadnu umetnost. 

Šeik Saud bin Muhamed Al-Tani, bivši ministar kulture Katara koji je umro prošle godine, investirao je više od milijardu dolara državnog novca u umetnička dela. 

Gogenova slika bi, trebalo da bude narednih godinu dana na izložbama u Bejeler fondaciji u Bazelu u martu, zatim u madridskom Muzeju kraljice Sofije, te u Filips kolekciji u Vašingtonu.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala