Najzanimljiviji sajt Balkananajstarije vino
Istoričari u Nemačkoj raspravljaju dali da se otvori ili ne boca za koju se veruje da je najstarija boca vina na svetu.Boca koja  potiče iz 4 veka je zapečaćena voskom i sadrži belkastu tečnost za koju istoričari kao i poznavaoci vina tvrde da je vino.?!...

Neverovatno bi bilo ako se pokaže tačnim da boca sa pečatom od toplog voska koja sadrži tečnost  je ustvari vino,vino koje je stajalo 602,000 dana u zemlji od kada je napravljeno.

Ova po nekima boca koja sadrži možda najstarije vino je izložena u Pfalz Istorijskom muzeju više od jednog veka.Vino,kako se veruje proizvedeno u okolini gde je i pronađeno.

Boca vina je sahranjena uz rimskog plemića u blizini nemačkog grada Speyer 350 godine odnosno pre 1650 godina!.

Najverovatnije najstarija boca za koju se veruje da sadrži vino je otkrivena 1867.godine a analizirao ju je prvi Kajzer hemičar za vreme Prvog svetskog rata.

najstarije vino 2
Kustos muzeja Pfalz, Ludger Tekampe je izjavio povodom eventualnog otvaranja ove boce:"Mi nismo sigurni kako bi  tečnost iz boce reagovala na današnji vazduh jer je još uvek u tečnom stanju uvek tečnosti."

Profesor vina Monika Christmann je izjavila: „Mikro-biološki verovatno se nije ni pokvarilo i predpostavljamo da je odličnog ukusa."

Po nekima trebala bi boca prvo da se podvrgne naučnim analizama pa tek onda da se otvori i da se da javnosti na uvid šta je u njoj,bilo kako bilo ipak ova boca je  zanimljiva ako ništa drugo ono zbog činjenice da je neoštećena provela toliki niz godina u zemlji

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala