Najzanimljiviji sajt Balkana"Kongo Gumi" Japan slika firme iz 1930
Pre skoro deceniju tačnije januara 2006. godine, jedna mala građevinska firma iz grada Osake, koja zapošljava oko stotinu veštih drvodelja, otišla je u likvidaciju. Naravno ovo bi bila neka nebitna lokalna vest jer na hiljade preduzeća kompanija u svetu prodapdnu ili odu u likvidaciju  da nije jedne zanimljive činjenice....

 firma  "Kongo Gumi" pootoji  je najstarija firma na svetu!

Kompanija o kojoj je reč je “Kongo Gumi”, osnovana 578. godine, najstarija funkcionišuća firma na svetu, koja je od početka specijalizovana za izgradnju i održavanje budističkih hramova, svetilišta, torija itd.

Srećom, za sentimenalne ljude, “Kongo Gumi” i njen 340 miliona dolara veliki dug nisu nestali. "Takamatsu Construction", kompanija koja se bavi izgradnjom tunela, uspela je da izdejstvuje dogovor sa kreditorima i da kupi "Kongo Gumi". Te je tako ime sačuvano, kao i firma.

"Istina je da je sentimenalnost bila umešana u odluku da se kompanija kupi. Da je propala, svo to iskustvo i sva ta prekrasna istorija bili bi razneseni od vetra i nestali. Ali, to je takođe i posao. Postoji mnogo hramova i svetilišta širom Japana, računali smo da tu mora da ima potencijala" izjavio je  Kanđi Ogava koga je novi vlasnik postavio na mesto predsednika.

Naravno kako to obično bude počinje se skromno sa biznisom u 6 veku ili 568.godine kada je Šigemitsu Kongo, u drvodeljski majstor, pozvan od strane princa Šotokua da dođe sa Korejskog poluostrva u Japan da bi sagradio prvi budistički hram Šiteno-đi. Njegov ktitor je bio princ Šotoku, japanski regent za koga se veruje da je doneo budizam u Japan i da je napisao prvi ustav Japana

Vekovima je prenošena kontrola nad firmom, a ako nije bilo muških naslednika, ili su bili nesposobni da nastave porodičnu tradiciju, ponekad bi se desilo da zet ili ćerka, preuzmu upravu naa najstarijm preduzećem na svetu.

Kako se zna za ovo? Pa lepo  jer pedantni japanci su sve zapisivali. Tako je jednom na svitku iz 17. veka dugačkom 3 metra imenovane sve generacije valsnika to jeste direkotra  Svi oni su pripadali jednom te istom klanu po imenu Kongo
prva izgrađena građevina Kongo Gumi Pagoda Siteno-dži

Kako se budizam širio tako je i “Kongo Gumi” sklapao ugovore za gradnju hramova širom zemlje. 1583. godine gradili su čak i delove zamka Osaka. Vekovima, popravke i održavanje hramova i svetilišta takođe su donosili veliku zaradu. Bilo je i neverovatnih obnova. Šiteno-đi, njihov prvi hram, uništavan je požarom, tajfunom, zemljotresom i vazdušnim bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata, kada je “Kongo Gumi” takođe izrađivao i mrtvačke sanduke.

Najveća tajna uspeha najstarijeg preduzeća na svetu jeste fleksibilnost; druga tajna je bila to što su izabrali stabilnu industriju za kojom uvek postoji potreba. Ipak, nakon ovog sukoba stvari su krenule malo teže jer je novac za gradnju hramova počeo polako da nestaje. Osamdesetih su se stvari popravile jer su cene nekretnina u Japanu otišle u nebo, a firma je počela da gradi i druge stvari.

Ali kada se tržište srušilo 1990. godine, stvari su postale ozbiljne i teške po poslovanje najstarije firme na svetu "Kongo Gumi". 2006. godine Masakazu Kongo, pripadnik 50. generacije ove familije koja vodi posao, morao je da prizna poraz .Nije mu bilo svejedno da postane deo "Takamatsua" mlade firme nastale  1917. godine, a "stari" dobri  Kongo Gumi” je već poslovao celih 1.339 godina.!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala