Najzanimljiviji sajt Balkana

najveća kolekcija vina
Mada se ne nalazi na listi zemalja poznatih po vinskim destinacijama,ipak u Moldaviji zvanično postoji najveća kolekcija vina na svetu! U pitanju je podzemni lavirint  u blizini seoceta Milestii Mici....

nedaleko od glavnog grada Moldavije, pretvoren u svojevrsni podrum sa više od dva miliona flaša vina! ,

Ovaj podrum ublizini mesta  Milestii Mici sadrži najkvalitetnija moldavska vina pa sve do onih probranih evropskih i autohtonih sorti, kao i ogromnog  broja buradi zapremine od šest do 200 hiljada litara sa visoko ocenjenim vinima koja se decenijama izvoze u SAD, Japan i u zemlje širom sveta.

Flaše vina u najvećoj kolekciji na svetu su uredno poslagane duž čak neverovatnih 55 km krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara.! Speleolozi tvrde da se tu nalzi čak 200 kilometara raznih hodnika,trenutno uglavnom neprohodnih.
najveća vinarija na svetumesto vina

Najstarije boce u ovoj kolekciji su iz 1969. godine, kada je podrum zvanično otvoren, a sva vina su odležala minimum nekoliko godina u bariku. Zahvaljujući povoljnoj temperaturi i vlažnosti, ona opstaju u praktično idealnim uslovima, a posetioci obliaze hodnike podruma pešice, tokom višečasovnog izleta, ili – automobilom! Takođe, moguće je da rezervišete i mesto za svog „flaširanog mezimca", koji će tako ostati sačuvan za na primer vaše potomstvo.( super ideja zar ne ?)

Odlična klima, sa kratkim i tihim zimama i dugim toplim letima, odredila je sudbinu seoceta Milestii Mici, svega pola sata vožnje udaljenog od glavnog grada. Ovdašnje brežuljke orošava reka Isnovet, a lokalitet predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldaviji. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici nose nazive poput pravih ulica, u čijem nazivu su – sorte gožđa.
najveća vinarija Moldavija
Vodeća državna vinska firma, The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex Milestii Mici, odmah po osnivanju i zaposedanju ovog čuda prirode i ljudskih ruku 1969. godine, krenula je da u hodnike Milestii Micicellarsa, gde je konstantnih 85 – 95% vlage i 12 – 14 C, odlaže svoja najbolja vina. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, tu je i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina, a sve skupa prava atrakcija koji privlači vinoljupce i visoke državne delegacije iz celog sveta.

Svi odreda tvrde da su kvalitetna, svako ima odgovarajući prirodni čep, voštanu kapu i unikatnu etiketu u skladu sa drevnom mapom podzemnog sveta. Sva su rađena na tradicionalni moldavski način,dok su neke od najčešćih sorti: pinot, traminer, muscat, riesling, feteasca, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de Purcari, trandafirul Moldovei, auriu, cahor-ciumai…

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala