Najzanimljiviji sajt Balkana
Izgleda ogromo,što u stvari i jeste,najveći na svetu teretni brod CMA CGM Marko Polo.ovih dana ovaj tertni brod je bio na Trans-Pacifičkoj plovidibi i pristao je u luku Southampton u Velikoj Biritaniji.Teretni brod Marko Polo koji je....

po prvi put doplovio u Evropu nosio je 4.000 kontejnera ali to nije njegov puni kapacitet!

Ovaj Teretni brod ikako je nosio 4.000 kontejnera je što se tiče skladišnog prostora bio nedovoljno napunjen.U svom punom kapacitetu brod CMA CGM Marko Polo može da nositi neverovatnih 16.000 kontejnera! Najveći teretni brod na svetu je dug 396 metara i 54 metara širok,sam brod je veći i od američkog nosača aviona i duži je od  čak četiri fudbalska terena.

Zvanično CMA CGM Marko Polo je postao najveći teretni prošlog meseca,tačnije 6. novembra 2012 godine potukavši prethodni rekord  od 11.000 kontejnera kapacaiteta broda Ema Mærsk

Brod Marko Polo poseduje elektronski kontrolisan motor,i troši u proseku od 3 odsto manje goriva i 25 procenata manje ulja.Njenovi tankovi za  gorivo su zaštićeni dvostrukim dnom  kako bi se sprečilo curenje ulja u slučaju katastrofe.Trup je optimizovan da smanji potrošnju energije brod  takođe poseduje potpuno novi,hemihjski balast  sistem za preradu vode sistem koji štiti morske ekosistema ograničavajući prenos mikro-organizama od okeana do okeana.

Ipak ovaj gigantski brod CMA CGM Marko Polo izgleda da neće biti najveći  brod u svetu još dugo vremena .mereno kapaciteto,jer trenutno je u izgradnji i Mærsk Triple E klasa teretnog broda koji će zaploviti vodenim prostranstvima idućeg leta i moćiće da nosi neverovatnih 18.000 kontejnera !

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala