Najzanimljiviji sajt Balkana
Ovo zanimljivo istraživanje o kulturnim spomenicima,njhovoj vrednosti kao i o "imidžu,brendu i vidljivosti" u Evropi je zatražila trgovinska komora italijanskog regiona Monca i Brijanca.Tako je 324-metara visoka struktura ....

koja se nalazi u Parizu poznata pod imenom Ajfelov toranj vredi neverovatnih 435 milijardi evra prema najnovijem istraživanju,sa ovom cifrom ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi!

Ajfelov  toranj izgrađen 1889 godine je inače je jedan od najposećenijih objekata za turiste u svetu.Prošle godine ovaj spoenik je videlo oko 7.1million ljudi.Tako na primer vrijednost čuvenog Ajfelovog tornja šest puta je veća od je veća od njegovog rivala,koji je na drugom mest najvrednijih Evropskih objekata - rimski Koloseum, koji je procenjen na sumu od  91 milijardu evra.

Rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu Sagrade Familia katedrala u Barseloni procenjena na sumu od 89 milijardi dolara se našla na 3 poziciji ove neobične liste.Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala "Duomo" u Milanu, koja je zauzela 4 mesto a čija vrednost procenjena je na 82 milijarde evra.

Najvredniji britanski spomenik je londonski "Tower" sa sumom od 7,5 milijardi evra je zauzeo 5 mesto potom sledi madridski muzej "Prado" koji vredi oko 58 milijardi evra koji je na 6 mestu, tajnastveni  "Stonehenge" na 7 mestu liste najskupljih spomenika sa 10,5 milijardi evra.

U da bi napravili neku procenu morali su se zadati neki kriterijumi po kojima je i napravljena predstava koliko koji objekat košta.Tako je osim imidža,brenda i vidljivosti uvršteno u kriterijum i "turistički indeks",po kojem se uzima u obzir "ekonomska vrednost lokacije,čuvenost spomenika,posete posetilaca teritoriji kao i spomeniku",uz indeks "ekonomske privlačnosti" u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mesta i izvozna vrednost.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala