Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija: Stari telegram
Belgijska služba za slanje telegrama uskoro prestaje sa radom nakon 171 godine .Služba će prestati da radi 29. decembra 2017.godine....

Ta tehnologija iz 19. veka i dalje je u nekim zemljama prisutna i u doba Instagrama i Snapčeta može činiti neobično - pogotovo kada je Velika Britanija, koja je izumela telegram tridesetih godina 19. veka, tu službu ugasila još 1982. godine.


Kako se navodi, od 2006. godine ni SAD nema tu službu, a čak ni Indija, koja je dugo bila najveće svesko tržište za telegram, to je učinila 2013. godine.


Sistem telegrama je funkcionisao tako što bi kupac pozvao telefonom operatera i izdiktirao mu poruku, a on bi je zatim poslao primaocu.

Međutim, cena od 23,75 evra za telegram od 20 reči plus 0,90 centi za isporuku u i oko Brisela, govori o tome zbog čega se sistem bori sa opstankom u eri neograničenih poruka i jeftinih tarifa mobilne telefonije.

Pre otkrića telefona, telegram je bio prvi sistem koji je omogućavao brzu transmisiju elektronskih poruka na velikoj razdaljini.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1