Najzanimljiviji sajt BalkanaNamib pustinja
 Ovo je jedina pustinja na svetu koja izlazi na more! Namib ( ili prostrano mesto ) je velika pustinja u jugozapadnoj Africi.koja zauzima područje od oko 50.000 kvadratnih km, ....

pružajući se nekih 1.600 km duž Atlantskog oceana obalom Angole, Namibije i Južne Afrike.

Namib pustinja to jeste ovo područje se smatra najstarijom pustinjom na svetu, koja je ovakve sušne i polu-sušne uslove imala bar 80 miliona godina.

Njenu neplodnost izaziva oštar suvi vazduh koga rashlađuje hladna Bengela struja koja teče duž obale. Pustinja ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna.
Namib pustinjaNamib pustinja
Iako je pustinja gotovo nenastanjena i nepristupačna, postoje povremena naselja u Sesriem-u, blizu poznatog Sossusvlei-a i velike grupe peščanih dina koje su, sa visinom do 340 metara, najviše peščane dine na svetu

"Morska pustinja" Namib je dom velikom broju neobičnih endemskih vrsta biljaka i životinja (beskičmenjaci, reptili i sisavci) koje doslovno žive od magle, s obzirom da im je to jedini izvor vode.
namib pustinjanamib pustinja
Pustinja Namib je stavljena na UNESCO popis mesta svetske baštine u Africi 2013. godine kao "jedina obalna pustinja na svetu u kojoj na prostrana peščana polja dina deluje magla."

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala