Najzanimljiviji sajt Balkananangka voće
Nangka ili na latinskom Artocarpus heterophyllus, (eng. Jackfruit) je vrsta voća koje se dosta uzgaja u tropskim krajevima, u prirodi raste u krajevima južne i jugoistočne Azije.Plod drveta nangka je najveće voće na svetu
!....


Nangka voće može da naraste i do neverovatnih 90 centimetara dužine, a široko može da bude i do 50 cm a sama težina mu može biti i do rekordnih 45 kilograma.!Nangka voće,se uzgaja kao jedna od osnovnih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji,kao i na Filipinima, i u par afričkih država. Ova zanimljiva i čudna voćka bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i kolesterola, što je čini jednom od zdravih i ukusnih namirnica.
nangka
Istraživači kažu da upravo nangka može biti zamena za pšenicu, kukuruz i druge useve kojima prete klimatske promjene. Svetska banka i UN su nedavno upozorili da su porast temperature i porast padavina već smanjili prinose pšenice i kukuruza, a ovo može dovesti do ozbiljnijih problema u narednih deset godina.Dok naučnici tvrde da nam ovo najveće voće na svetu - nangka, može pružiti rešenje.
nangka ili jackfruit voće
Ovo voće koje raste na drveću, a takođe je prepuno hranjivih tvari i kalorija. Čak i male voćke teže oko 5-7 kg, a farmeri su zabeležili neke teške čak i do 45 kg.

 “Lako se uzgaja. Otprono je na štetočine i bolesti i visoke temperature. Otprono je na suše.Nangka voć postiže ono što poljoprivrednici trebaju u proizvodnji hrane, kada se suočavaju s puno izazova kao što su ove  klimatske promene" tvrdi Danielle Nierenberg, predsednica organizacije Food Tenk, koja radi na održivoj poljoprivredi.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1