Najzanimljiviji sajt Balkana


nangka voće
Nangka ili na latinskom Artocarpus heterophyllus, (eng. Jackfruit) je vrsta voća koje se dosta uzgaja u tropskim krajevima, u prirodi raste u krajevima južne i jugoistočne Azije.Plod drveta nangka je najveće voće na svetu
!....


Nangka voće može da naraste i do neverovatnih 90 centimetara dužine, a široko može da bude i do 50 cm a sama težina mu može biti i do rekordnih 45 kilograma.!


Nangka voće,se uzgaja kao jedna od osnovnih namirnica u Indiji, Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Vijetnamu, Tajlandu, Maleziji, Indoneziji,kao i na Filipinima, i u par afričkih država. Ova zanimljiva i čudna voćka bogata je vlakanima, mineralima i vitaminima, a sve to bez zasićenih masnoća i kolesterola, što je čini jednom od zdravih i ukusnih namirnica.
nangka
Istraživači kažu da upravo nangka može biti zamena za pšenicu, kukuruz i druge useve kojima prete klimatske promjene. Svetska banka i UN su nedavno upozorili da su porast temperature i porast padavina već smanjili prinose pšenice i kukuruza, a ovo može dovesti do ozbiljnijih problema u narednih deset godina.Dok naučnici tvrde da nam ovo najveće voće na svetu - nangka, može pružiti rešenje.
nangka ili jackfruit voće
Ovo voće koje raste na drveću, a takođe je prepuno hranjivih tvari i kalorija. Čak i male voćke teže oko 5-7 kg, a farmeri su zabeležili neke teške čak i do 45 kg.

 “Lako se uzgaja. Otprono je na štetočine i bolesti i visoke temperature. Otprono je na suše.Nangka voć postiže ono što poljoprivrednici trebaju u proizvodnji hrane, kada se suočavaju s puno izazova kao što su ove  klimatske promene" tvrdi Danielle Nierenberg, predsednica organizacije Food Tenk, koja radi na održivoj poljoprivredi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1