Najzanimljiviji sajt Balkana




Ministarka za prava žena u vladi Francuske,Najat Vallaud-Belkacem, je 31. januara 2013.godine je i službeno ukinula jedan stari francuski zakon,odnosno učinila van snage zakon po kojem se može ....

uhapsiti žena koja nosi pantalone u glavnom gradu Francuske Parizu.

Po ovom starom francuskom zakonu, koji je star bio više od 200 godina,sve dame u Parizu su morale tražiti dozvolu od policije ukoliko su se želele da se oblače kao muškarci .Ovaj neobični zkaon je izmenjen davne 1892. i opet ponovo,1909. godine, tada su žene u francuskoj dobile pravo da nose pantalonetj da se oblače kao muškarci bez dozvole policije ali samo pod jednim ( pomalo čudnim ali i  zanimljivim uslovom) a taj uslov je bio da se bar jednom rukom drže za bicikl ili uzde konja?!

Ovaj stari 200 -godišnji zakon policija nije naravno sprovodila,ali je ostao do dan danas u zakonima države Francuske iako je do sada bilo razno raznih poziva  da se ovaj čudni zakon prema ženama ukine jer mnogi su govorili da je ovaj deo zakona bio samo jedan deo istorijskog sarog dokumenta i ništa drugo.

 U julu 2013. godine  Alain Houpert,senator i član konzervativne partije UMP iz Francuske je medijima izjavio da simbolička važnost zakona šteti modernim vrijednostima i zatražio je od Vallaud-Belkacem da ga ukine.

 "Ovaj zakon se ne slaže sa principima jednakosti između žena i muškaraca, koji su navedeni u konstituciji države", izjavila je za javnost ministarka  za prava žena u vladi Francuske,Vallaud-Belkacem.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar



Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala