Najzanimljiviji sajt Balkanaživa kopija uva
Zahvaljujući 3D štampaču, kao i genetskom materijalu, umetnik Dimut Štrebe je na osnovu DNK uzoraka uzetih iz živih ćelija Luvea Van Goga, pra-pra unuka Tea Van Goga,Vinsentovog je uspeo da napravi  "živu kopiju" uva slavnog slikara Vinseta Van Goga...


"Živa replika" Van Gogovog uva je pomoću 3D štampača izrađena u bolnici "Bingham" u Bostonu, a reč je o uvu koje je umetnik sebi odsekao zbog psihičkih problema 1888.godine.

Umetnik je rekao da je za izradu Van Gogovog odsečenog uva želeo da koristi DNK koji je pripadao umetniku - za koji se smatralo da se nalazi na jednoj Van Gogovoj koverti od slike, ali je otkriveno da DNK nije njegova. Zato se odlučio da "potraži familiju".

"Živa kopija" Van Gogovog uva izložena je u Umetničkom i medijskom centru u Karlsrueu i nalazi se u specijalno napravljenoj staklenoj kutiji u kojoj se nalazi biološki konzervans.Izložba je otvorena do 6. jula, nakon čega Štrebe planira da izlaže u Njujorku.

Van Gog je bio jedan od najistaknutijih umetnika na svetu. On je, pored ostalog, poznat po tome što je za života prodao samo jednu sliku. Slikar je proveo izvesno vreme u psihijatrijskim bolnicama, a 1888. je sebi odsekao uvo, "u napadu ludila" ili zbog svađe sa prijateljem slikarom Polom Gogenom.

Pojedini nemački naučnici tvrde čak da mu je Gogen odsekao uvo.Van Gog je 27. jula 1890. godine pucao sebi u glavu, a dva dana posle toga je preminuo na rukama svog brata Tea.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala