Najzanimljiviji sajt Balkananapravili čip koji mozak povezuje s računarom

Na ovom projektu trenutno radi nekoliko naučnih timova američke vojske.Novi neuronski implantant ubrzava načine korišćenja računara i otvara vrata novom području uređaja koji mogu da budu kontrolisani isključivo putem naših misli.!...Prema Agenciji za projekte naprednih istraživanja (DARPA), neuronski čip pretvaraće misli u elektro-hemijski jezik koji koriste neuroni, kako bi nadražaje preveli u binarne brojeve koje koriste računari i ostali sistemi.

Iz Agencije tvrde da veličina konačnog proizvoda neće prelaziti veličinu dvije kovanice penija, složene jedna na drugu, piše Dejli mejl.

Filip Alvelda, programski menadžer neuronskog inženjeringa ističe da je ova tehnologija usmjerena na savladavanje problema s kojima se suočavamo prilikom direktne komunikacije s računarom - pomoću misli, moći ćemo da dajemo naredbe računaru bez potrebe za korišćenjem računarskog jezika.

Iako će uređaj biti dizajniran tako da sam može da prepozna električnu aktivnost mozga, adekvatna obuka za korišćenje biće itekako potrebna kako bi korisnik čipa mogao na pravilan način da otkrije i pošalje računaru prave i pravilno definisane signale.

“Današnji najnapredniji sistemi komunikacije između ljudskog mozga i računara koriste veliku količinu opreme. Uskoro će biti moguće ostvariti komunikaciju s modernom tehnologijom bez korišćenja velike i teške opreme”, rekao je Alvelda

Te dodao da bi čipovi mogli da se pokažu kao korisni u terapiji nervnih poremećaja, pa čak i u razvoju uređaja koji bi bili od pomoći slepim i gluvim osobama.

DARPA u nacrtu projekta navodi da bi digitalne, slušne ili vizualne informacije mogle da budu direktno skladištene u ljudski mozak u visokim rezolucijama. Dok bi ova inovacija bila korisna u oblasti zdavstva, iz DARPA-e napominju da je primarni cilj čipa bolja komunikacija među vojnicima koji se nalaze na ratištu

Ukoliko ostvare svoj plan, čip sa kojim bi ljudi mogli komunicirati sa računarom preko internet veze bio bi veliki doprinos medicini ali i drugim granama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala