Najzanimljiviji sajt Balkanalithium ion baterije
Naučnici iz SAD-a napravili su litijum-jonske baterije koje ne mogu da eksplodiraju ili da se zapale, a proizvode dovoljno energije za elektronske uređaje u domaćinstvima.!...

Baterije koje su napravili američki naučnici se nisu zapalile ni kada su više puta probušene ekserom.!

Ove "nove" baterije koriste rešenje sa vodom i soli za elektrolite, čime se uklanja rizik iz komercijalnih modela sa elementima bez vode, preneo je Bi-Bi-Si. Rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci Američke vojne istraživačke laboratorije objavljeni su u žurnalu "Džul".

"U prošlosti, ako ste želeli veliku energiju, odabrali biste litijum-jonsku bateriju sa elementima bez vode, ali biste morali da kompromitujete bezbednost. Ako preferirate bezbednost, možete da koristite baterije na bazi vode, poput nikl-metal-hidridnih baterija, ali biste morali da prihvatite manju energiju", rekao je jedan od autora istraživanja Kang Su.

On je dodao da se sada može istovremeno postići i bezbednost i visoka energija.

Istraživači za sada ne mogu da postignu višu voltažu baterija zbog "katodnog izazova", koji se dešava kada se jedan kraj baterije (anoda) - napravljen od grafita ili litijuma - degradira delovanjem elektrolita na bazi vode.

Doktor Su je rekao da je potrebno usavršiti "međufaznu hemiju" ovih baterija pre nego što one mogu da se komercijalizuju. On je procenio da bi, uz dovoljno finansijskih sredstava, to moglo da se postigne za oko pet godina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala