Najzanimljiviji sajt Balkana


Astronomi su detektovali misteriozan signal 240 miliona svetlosnih godina udaljen od Zemlje, u sazvežđu Persej, jednom od najmasivnijih objekata u svemiru...


Neidentifikovani signal predstavlja "šiljak intenziteta veoma specifične talasne dužine ultraljubičastih zraka", a naučnici još ne znaju šta je u pitanju.Međutim, jedna od njihovih teorija je krajnje interesantna: Signal je možda stvorilo propadanje sterilnih neutrina, čestica koje su predložene kao kandidati za tamnu materiju.

Sudeći po Ezri Bulbulu iz Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu, naučnici znaju da je njihovo objašnjenje tamne materije prilično tanko, ali bi ukoliko je tačno ono bilo od izuzetnog značaja i da će nastaviti da testiraju tu interpretaciju kako bi videli gde će ih to dovesti.


Naučnici sada pokušavaju da dođu do potvrde ove interpretacije, koja bi mogla da predstavlja veliki napredak pošto niko do sada nije uspeo da direktno detektuje tamnu materiju uprkos tome što astronomi procenjuju da ona sačinjava 85 odsto sve materije u svemiru.

Pojedini naučnici čak predlažu da njeno poreklo ne čine sterilni nutrini, već "različiti tipovi čestica, kandidata za tamnu materiju kao što je aksion"

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala