Najzanimljiviji sajt Balkanamars iglo

NASA dizajnerski studio "Lengli" iz Vridžinije osmislio je projekat kupole na naduvavanje koja bi u kombinaciji s vodom mogla da posluži kao prvi stambeni objekat i istraživačka stanica astronautima tj ljudima na Marsu...."Ledena kupola na Marsu" (engl. Mars Ice Dome) ima deo na naduvavanje, koji je lagan i može lako da se transportuje. Kada se naduva, spoljašnji omotač se puni vodom i zamrzava.

Na Crvenoj planeti ima dovoljno vode u zamrznutom stanju, na primer u Ravnici Utopija. Mogućnost korišćenja ovih podzemnih rezervoara ionako je jedan od preduslova kolonizacije Marsa, pa se već radi na odgovarajućim konceptima.
iglo na marsu NASA


Odlična zaštita od kosmičkog zračenja dodatna je prednost vodenog, odnosno ledenog sloja. Smrtonosno zračenje čestica visoke energije spada u najveće rizike astronautičkih misija na Mars. Dovoljno debeo vodeni sloj štitio bi stanare igloa izvesno vreme, osim toga, mogao bi da posluži za vodosnabdevanje.

“Materijali od kojih će biti napravljena stanica treba da budu takvi da godinama izdrže negostoljubive uslove na Marsu”, kaže Šila En Tibo sa instituta “Lengli”.

U saradnji sa stručnjacima za materijale već su nađena moguća rešenja, pri čemu se vodilo računa o tome da materijali propuštaju barem malo svetlosti u unutrašnjost igloa, kako bi atmosfera bila prijatnija.
iglo na marsu NASA
                                                             (kliknite za uvećanje)
Sudeći prema prvim geološkim modelima za izvlačenje rezervi vode ispod površine Marsa, “Mars Ice Dome” bi mogao potpuno da se napuni u roku od 400 dana.

Ovo je mnogo jednostavnije rešenje od izgradnje objekata ispod zemlje, pa bi stanica mogla da bude završena i pre nego što stanari dođu, a to bi imalo dragocen psihološki efekat.

"Bilo bi divno da novi dan bude spreman za useljenje kada posle višemesečnog putovanja kroz svemir najzad stignu na Mars", kaže Kevin Kempton sa instituta "Lengli".

izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala