Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Buduća kuća na marsu
Američka NASA pre par dana je raspisala je konkurs "3DPHab" (3D Printed Habitat challenge) a sve zvog toga da bi budući stanovnici Zemljinog satelita i Crvene planete-Mars imali nekada u budućnosti krov nad glavom....

Ovaj konkurs je pokrenul  NASA  u okviru programa "Izazovi veka", projekat "3DPHab" predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korišćenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj ovog NASA projekta je "blagovremena“ izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseljavati Mesec i Mars.

"Plan je da se na Mesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namenjene ljudima", navodi se u saopštenju NASA, prenose zapadni mediji.
Unutrašnjost Mars kuće u budućnosti

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula ove godine , od zainteresovanih se traži da zamisle realistična arhitektonska rešenja u 3D tehonologiji, a pobedniku konkursa sledi ček na celih 50.000 USA dolara.

"Druga etapa, u kojoj će pobednik osvojiti 1,1 milion dolara, biće posvećena tehnologijama tri-de štampanja i tehnologijama kombinovanja uvoznih i lokalnih materijala", dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija, navodi se u saopštenju NASA.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1