Najzanimljiviji sajt Balkana

Rover Curiosity
Pre neki dan NASA je uzdrmala svetsku javnost obaveštenjem da je možda pronašla dokaz o životu na Marsu kako je zvanično objavljeno iz njihovih redova
! NASA svemirski rover  Curiosity još od  2012 godine istražuje 150 kilometara širok krater Gale na crvenoj planeti Mars....

Ovaj krater je nastao udarom asteroida, gde je izbušio i nekoliko rupa na njegovoj površini. Rover Kjuriositi otkrio je misteriozan rast koncentracije metana u atmosferi, za šta geolozi i drugi teoretičari nemaju jednostavno objašnjenje.
 


Stručnjaci još uvek nisu sigurni šta je uzrok ovih iznenadnih porasta, ali moguće je da do njih dolazi zbog vrlo sitnih bakterijskih organizama. Na Zemlji, čak 95 odsto metana proizvode mikrobi. Ako ovaj plin na Marsu zaista proizvode živa bića, odnosno mikrobi, to bi značilo da je čovečanstvo stiglo do jednog od najvećih otkrića u istoriji.! A  to je da na Marsu postoji život!
grafikon metana na Marsu

Istraživači su do otkrića došli uz pomoć posebnih instrumenata na Kjuriositiju koji su poslednjih 20 meseci uzimali i analizirali uzorke atmosfere. Krajem 2013. i početkom 2014. u četiri navrata nivo metana je na dva mesta udaljena svega 200 do 300 metara, iznosila 7,2 čestice na milijardu volumena, a pre i posle tih iznenadnih skokova, koncentracija metana iznosila je svega jednu desetinu tog nivoa.

Satelitski snimci otkrili su neobične male "oblake" metana u atmosferi, ali nikada ovako iznenadan rast koncentracije kao ovaj izmeren u ovom krateru, mestu na kojem je, prema ranije otkrivenim dokazima, pre nekoliko milijarda godina bilo tekuće vode.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1