Najzanimljiviji sajt Balkana
planeta Zemlja levo i nastanjiva Kepler-452B planeta desno

NASA  je juče na koferenciji za štampu objavila je da je otkrila Kepler-452B, planetu sa 60 odsto većim prečnikom i udaljenu 1.400 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Labud.....

Planeta nazvana Kepler-452B kruži oko zvezde, koja je starija od našeg Sunca. Planeta Kepler-452B je od svoje zvezde udaljena skoro isto kao što je Zemlja udaljena od Sunca a i dosta je slična našoj planeti Zemlji.
 
Na konferenciji o otkriću govorili su Džon Gransfeld, pomoćnik administratora u NASA direktoratu u Vašingtonu, Džon Dženkins, čelni čovek za analizu podataka u Nasinom istraživačkom centru "Ejms“, Džef Koflin, stručnjak zadužen za teleskop Kepler na SETI programu, i Didije Keloz, profesor astrofizike na Univerzitetu Kembridž
 
 
Ovo je veliki uspeh pronaći planetu poput Zemlje koja je slične veličine i temperature", kaže istraživač Džef Kolin.
Naučnici iz NASA ali i ostali naučnici veruju da je stenovita, da veoma podseća na Zemlju kao i da ima površinske vode, što je kako kažu neophodno za nastanak života.
 
Ne samo da se nalazi u "idealnoj zoni", u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na "stariju sestru" našeg Sunca, navela je NASA.
 
Drugim rečima, ova egzoplaneta, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici a za njeno otkrivanje zalužan je bio svemirski teleskop Kepler
 
Iz NASA centra su izjavili:
"Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali 1,5 milijardi godina starije odnosno sama planeta je stara oko 6 milijardi godina. Njegova zvezda je za četiri procenata masivnija i 10 odsto svetlija od Sunca.Kepler 452B oko svoje zvezde se okrene za 385 dana, i na svojoj površini je veoma moguće da ima vodu, aktivne vulkane i fotosintetične biljke."

Kepler-425B je slična našoj planeti Zemlji
 
Pošto je Kepler 452B proveo milijarde godina u nastanjivoj zoni svog solarnog sistema, to znači da je moguće da se na njegovoj površini nekada razvio život.
 
Kada bismo uspeli da dođemo do nje,( po uslovom da je na njoj sve uredu) čovek, biljke i životinje sa Zemlje mogli bi prilično lako da se aklimatizuju zbog slične pozicije, rotacije oko zvezde i umerenih uslova, ističe Džef Koflin, stručnjak zadužen za teleskop Kepler na SETI programu.
 
"Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije", kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).
 
"Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete", dodao je on.

Kepler egzoplanete
 
"U ovom trenutku Kepler 452b verovatno po pretpostavkama naučnika doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije", naveo je Kaldvel.
 
Američka svemirska agencija NASA je objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više 500 novih, potencijalnih planeta.
 
"Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio", kazao je Džefri Kaflin sa Instituta SETI.
 
U svom novom NASA katalogu se našlo 12 kandidatkinja - planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvezde u zoni koja podržava život.
 
Od njih 12, Kepler 452b "je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen", saopštila je NASA. Verovali ili ne, prva egzoplaneta (planeta van sunčevog sistema) pronađena je tek 1995. godine 
 
Do sada teleskop Kepler je otkrio 1.013 potvrđenih egzoplaneta u oko 440 zvezdanih sistema, zajedno sa još 3.199 planeta, još nepotvrđenih kandidata za egzoplanete.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala